Snart halvtid för Täby IS Innebandy

Jag vill direkt varna för att detta är ett ganska långt inlägg. Om ni inte är intresserade av vår verksamhet så kan ni sluta läsa nu. Detta är ett Täby IS-introvert inlägg.

Nu spelas snart de sista matcherna för året och det är som vanligt många framgångar för våra lag. Damlaget har jag skrivit mycket om och det ser hoppfullt ut för att nå den där efterlängtade slutspelsplatsen till sist. Men mycket hårt jobb återstår. Jag har också nämnt framgångarna för våra F93 som spelar i Dam Div 4 lokalt i Stockholm. Klar ledning efter halva serien och en för föreningen viktig uppflyttning till Div 3 känns nästan självklar.

Vi har också ett Elitdamjuniorlag som följde med till IBK-föreningen. Förstakedjan flyttades upp i damtruppen och vi tappade också en del tjejer till Täby FC. Våra ena F92-lag flyttade upp och därmed blev det en rejäl trupp ändå. Det har varit lite turbulent att få ihop truppen, men det blir alltid så när lag slås ihop. På papperet är man svagare än i fjol och därför måste resultaten betraktas som ATT ligga långt över förväntan. De nya tränarna Tony Forsberg och Thomas Davies har gjort ett fantastiskt jobb, tillsammans med de "gamla" ledarna. En tredjeplats i Junior Div 1, med flest gjorda mål av alla lag, imponerar verkligen. Totalt sett är det fler damlagsspelare som varit ner och vänt i juniormatcherna än i fjol, men det förtar inte något.

Vårt andra juniorlag ligger i IBF-föreningen och är också det en sammanslagning. Det andra F92-laget flyttade inför säsongen upp till det gamla andra juniorlaget och bildade en ny gemensam trupp. De spelar i Junior Div 2 samt i F92 Div 1 och klarar sig alldeles utmärkt. Jag blir lika glad varje gång jag ser att flera av "mina" gamla F90-tjejer fortfarande hänger i och spelar vidare, trots att man kanske släppt lite av sin elitmässiga målsättning. Är det något jag är stolt över så är det det faktum att vi har två damjuniortrupper i föreningen. Det finns inga andra föreningar i Stockholm som lyckats hålla både ett "topp-lag" och ett "bredd-lag" i junioråldern. Satsningen på både bred och elit går hand i hand - och båda är lika viktiga.

Vi har ett Herrlag också. Jodå, det lever och frodas fortfarande och är också viktig för föreningen. De har åkt jojo i seriesystemen de senaste åren och befinner sig just nu i Div 5. Men det känns som firma Gustav Martin-Anders Fornander börjar få riktig stil på laget och ifall de inte går upp i år så får vi väl vänta tills nästa år. Vår satsning på herrsidan är långsiktig och det är viktigt att vi har tålamod och inte ger upp.

Därunder finns det inget pojklag förrän P93. För två år sedan tog vi beslutet att flytta över vår äldre pojkverksamhet till nybildade Täby FC och alla våra P89, P90 och P91 lämnade på ett bräde. Täby IS var något starkare i de här åldergrupperna men inget lag hade de där riktigt stora framgångarna. Beslutet var inte oomtvistat men det kändes rätt när det togs. Vi hade kvar ett eget P92-lag men de "lämnade in" nu i somras. Sett över alla åldersgrupper P89 till P92 så är det otroligt många spelare som försvunnit och slutat spela de senaste åren. Inte bara hos oss utan även för Täby FC. Det är helt klart ett problem att vi inte lyckats erbjuda en bra "produkt" till alla dessa grabbar. För tjejerna har vi lyckats bromsa de stora avhoppen i de ålderskullarna (det var samma problem på tjejsidan tidigare) och vi har numera en skapligt verksamhet.

Om vi fortsätter neråt så har vi som sagt ett P93 som förhoppningsvis stannar längre. De har inte heller haft de stora framgångarna genom åren men har alltid kämpat på bra. Där har däremot Täby FC lyckats och de tog i år en åtråvärd finaplats i Lunarstorm cup.

Därunder har vi en stor potential som vi försöker ta hand om så gott vi kan. Våra P94 vann Sanktan i fjol och leder högsta serien i år med stor stil. Inte en tappad poäng efter drygt halva serien är verkligen imponerande. Att de inte gick vidare till final i Lunarstorm cup var ett olycksfall i arbetet. Här har vi plockat in externa tränare som gör ett fantastiskt bra jobb. Till nästa säsong är det tänkt att de ska bilda stommen till ett nytt juniorlag som, på samma sätt som våra F93, ska påbörja vandringen uppåt i serierna.

Även våra P95 har stora framgångar och ligger i topp i högsta serien. Både P94 och P95 lockar duktiga spelare från andra föreningar. Bra lag lockar bra spelare är en tydlig sanning i tidiga åldrar på pojksidan. För tjejerna fungerar det inte alls så. Det kommer några år senare och i mer begränsad omfattning.

Även P96 har fått fina framgångar i år. Och det är otroligt viktig att nå bra resultat i den åldern eftersom man kvalificerar sig för divisionsspel året därpå. Är man inte på tårna direkt så hamnar man i lägsta serien året efter och det är otroligt svårt att komma tillbaka därefter för att nå framgångar. Därför har vi också en uttalad policy som säger att man ska samla de bästa spelarna redan i den åldern. P96 genomförde en strukturändring inför denna säsongen just för att kunna kraftsamla. Det är aldrig enkelt att ändra strukturen, men det är helt nödvändigt - både för att behålla bredd och elit.

Samma policy gäller för tjejerna men där har man alltid haft det lättare. Dels är konkurrensen mycket svagare, dels är grupperna mindre och strukturförändringarna därmed enklare.

Nedåt sedan på pojksidan så vimlar det av duktiga spelare och ledare hela vägen från P97 ned till våra P02. Tillväxten är extremt god!

Nästa lag på tjejsidan är F94 som också haft fantastiska framgångar i år. De kvalificerade sig för final i Lunarstorm cup för andra året i rad och leder serien storstilat. Ledarna och hela truppen har jobbat mycket målmedvetet de senaste åren för att bygga en struktur och spelmodell. Tidigare var det mycket kämpa och springa, men nu när det blivit äldre så är det nödvändigt att utveckla spelet ännu mer. En stor eloge till hela F94.

Åldersgruppen F95 hade ett turbulent fjolår och tappade många spelare inför säsongen. Deras strukturförändring blev jobbig och tog mycket energi. I kölvattnet har de också tappar lite mark och gör nu lite av en nystart för att vidarutveckla sin spelidé på samma sätt som F94 gjort tidigare. Fortfarande har de resultatmässiga framgångar med jag vet att både ledare och spelare siktar högre än så.

För våra F96 har det också startat bra. Det är som sagt inte samma konkurrens på tjejesidan och det är väldigt tydligt i den åldersgruppen. Av sex lag i F96 svår A så kvalificerar sig fem för högsta divisionen nästa år. Tjejerna ligger i topp även där och kommerr givetvis att spela i högsta serien nästa säsong.

Även på tjejsidan finns det gott om lag från F97 ner till F02 och återväxten är extremt god där också.

I alla dessa åldersgrupper finns det både elit- och breddverksamhet även om jag mest nämner resultaten för eliten. Det är extremt viktigt för oss som föreningen att ha både elit- och breddverksamhet. Det är vår absoluta övertygelse att de går hand i hand. Vi vill helst inte att någon enda spelare lämnar i någon åldersgrupp, men det är givetvis en utopi som aldrig kommer att infrias. I de fall som spelare vill söka sig någon annanstans så sätter vi inga hinder. Oftast sker det utan konstigheter men ibland sker det med hårda ord och bitterhet. Av alla delar i mitt engagemang i föreningen så är den delen den klart jobbigaste och tråkigaste. Vår ambition är att vara en förening som har plats för alla. Och när spelare och ledare lämnar missnöjda och bittra då har vi som föreningen verkligen misslyckats.

Vi är en väldigt stor föreningen med massvis av ledare och spelare i olika lag och åldrar. Som man kan notera ovan så jobbar vi ständigt med vår struktur. Vilka lag slåss ihop, på vilka villkor, osv, osv. Det kräver en tydlig policy och en öppenhet bland både ledare, spelare och, inte minst, bland föräldrar. Oftast lyckas vi bra men ibland lyckas vi bara halvbra. En del av problemet är att vår policy inte är tillräckligt tydlig. Vi har i styrelsen länge haft ambitionen att uppdatera policyn, men det har haft en tendens att komma lite längre mer i prioriteringsordning. Därför har vi bokat en dag i mitten av januari då vi i styrelsen ska diskutera och tydliggöra vår policy. Det känns som välinvesterat tid.

Puh, det blev ett långt inlägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0