Kaxig eller?

Läst just intervjun med KAIS Moras tränare Roger Jonsson, efter 12-2 vinsten mot Dalen

- Vi var jävligt bra, sammanfattar Jonsson som inte tycker att det var IBK Dalen som spelade dåligt utan njuter av en rättvis seger. 

Dalen har besegrat IKSU, Balrog, Falun, Endre i år...

Ha, ha, det är underbart med kaxiga ledare!

Det är inte lätt att tippa

Herregud vad är det som händer? KAIS Mora slår Dalen med 12-2. Var det proppen ur eller? Man blir ju lite fundersam när man ser skottstatistiken, 33-20 totalt, och 9-0 efter två perioder med skotten 23-13. En räddningsprocent på 60%, Antingen hade någon en dålig dag eller så var KAIS Mora extremt effektiva. Kan inte vara en kul bussresa hem till Umeå precis.

Och Engelholm slog Pixbo med 7-4, efter sex utvisningar för Pixbo och noll för Engelholm. Lite frustration kanske? När vi vi slog Pixbo borta så var de inte riktigt i balans utan var väldigt frustrerade. Säsongen har inte alls gått som de tänkt sig och det känns inte som att de riktigt har koll på varför. Dessutom dags att omvärdera Engelholm. Jag trodde att de var klara för Div 1 för några veckor sedan, men så fel jag hade. Knappast slutspel trots allt, men ganska så stabilt över det undre strecket. Det skulle vara väldigt intresant att få en analys av Christian Hägerström, den sparkade tränare. Vad är det som har hänt?

Som jag nämnt tidigare, Elitserien är intressantare och jämnare än på väldigt länge. Tänk bara om vi hade haft en rak serie också, då hade vi kanske fått upp ett intresse på riktigt.

Jag ska inte sluta tippa, nu på tisdag vinner vi enkelt mot Huddinge.

Råsunda missade chansen att rycka rejält i Div 1 Östra. De fick kanske lite ångest när de insåg att de kunde ta ledningen med 5 poäng halvägs in i serien. Om de bara vågar så kommer de att vinna Östra i år. Jag tror att de fixar det.

Hammarby har det tungt med sin femte raka förlust och ligger farligt nära nedflyttning. En föreningen som har en otrolig förmåga att ställa till det för sig och som inte direkt kan betraktas som stabila. Med den truppen de har ska de snarare vara ett topplag. Jag förstår faktiskt inte riktigt vad som händer. Herrarnas s.k. 1000-satsning tror jag inte ett dugg på heller. Det är synd på en förening som egentligen har en fantastisk potential. Ett otroligt starkt varumärke, massvis av anhängare, ett väldigt bra geografiskt läge, mm. Jag hoppas att de kommer tillbaka. Vi behöver starka varumärken inom innebandyn. Sorry Pixbo, IKSU och Dalen, Bajen slår er på fingrarna allihop.

I kväll utdelades vårt årliga styrelsearvode, nämligen en middag med våra respektive. Det blev ett julbord på Såstaholms värdhus här i Täby. Ett helt fantastiskt julbord dessutom med bra personal, trevlig stämning och framförallt fantastiskt god mat. Rekomenderas varmt! Styrelsen består av innebandyföräldrar som valt att engagera sig lite mer än andra föräldrar. Så har det alltid varit, inga styrelseproffs här inte. Ibland pratas det om föreningen som något som ligger lite utanför den normala verksamheten, "hur tänker föreningen här", "varför gjorde inte föreningen si eller så",  etc, etc, ibland i lite nedlåtande tonläge. Men föreningen är alla vi som tillsammans är med i föreningen. Föreningen kan aldrig bli något "dem", föreningen kommer alltid att vara "vi". Alla vi styrelsen lever med innebandy varje vecka. Samtliga är ledare själva och träffar andra ledare, spelare och föräldrar hela tiden. Från våra 8-åringar till seniorer. En bra spridning över alla åldrar. Jag tycker att vi har en fantastiskt bra styrelse med många kloka personer som jag är väldigt stolt över att få arbeta tillsammans med. Alla med sina egna vinklingar och erfarenheter - men med en gemensam vilja att utveckla Föreningen med stort F.

Kan man ha ett "balanced scorecard" i en förening? Hmm, vi får väl se.

Jag har frågat Leif Janlow om han vill komma tillbaka och jobba med Hallfrågor. Hoppas att han är intresserad. I Täby ska det byggas två nya hallar. En vid grusplanen bakom Byängsskolan, ska vara klar Q1 2010 och en vid grusparkeringen intill Micronic, nära Norskogsbadet. Den senare går under benämningen "Innebandyhallen" och ska vara klar Q1 2011. Detta är vad våra lokalpolitiker säger åtminstone, men som vanligt kan man aldrig vara säker på det. Lobbyarbetet är i full gång kring de nya hallarna och vi måste ligga på om vi ska kunna vara med och påverka. Det finns krafter i kommunen som inte är så nöjda med innebandyns explosionsartade utveckling...

I Lunarstorm Cup lyckades våra F93 ta sig vidare efter en gastkramning i Haninge. Mycket bra jobbat tjejer, Calle, Björnx2, Christer och alla andra. Det är stort att gå vidare i år igen. Desto tyngre för våra F95 och P95 som båda kämpade och slet men som inte räckte till den här gången.

Efter matchen mot Rönnby och lite annat

Oj vilken match! Jag hade fel i mitt tips, men med minsta lilla flyt hade vi vunnit. För först gången (någonsin?) spelade vi på två femmor matchen igenom. Bara några avlastningsbyten för att tjejerna skulle få vila och det blir faktiskt en annan karaktär på spelet. I första perioden rörde vi runt i Rönnbyförsvaret i nästan varje byte och skapade många fina chanser. Första målet var lite slumpartat, en framspelning som gick mellan benen på målvakten via en Rönnbyfot. 2-0 var en delikatess. Sara Bergström lyfte fram till Sandra Mattson som dök in från kanten och blev helt ren. Iskallt rundade hon målis genom att springa parallellt med mållinjen och lägga in den i tom kasse. Rönnby stack emellan med 2-1 men direkt efter kom nästa delikatess. Sara Bergström går rakt på mål, drar med sig backen ner till höger om stolpen och lägger bollen bakom ryggen till Moa Hedlund som rullar in den i öppet mål.

Efter det målet började Rönnby springa, springa och åter springa. Allt för att jaga boll och det blev en otroligt intensiv match. I andra ökade vi på till 4-1 genom Kajsa Åkerman efter en bjudning av Rönnbyförsvaret. Rönnby reducerade direkt, också det efter lite slarv. Passningen gjordes av, i mitt tycke, Rönnbys bästa spelare, Anna Didriksson.

I sista perioden gjorde Rönnby 2 mål och kvitterade, båda målen efter rejält flyt, speciellt det sista som var ett självmål. Bollen studsade på Sofie Andersson och ställde Sara helt. Men ingen skugga över Sofie, hon var tillsammans med Sandra Mattsson och Sara Bergström helt fantastiska i dag. Jag undrade vem landslagets Gunnar Bonnedahl kom för att titta på? Men det är helt omöjligt att han missade någon av Sandra, Sara och Sofie.

Rönnby hade otroliga problem med att skapa målchanser och det såg inte alls särskilt strukturerat ut. Vi vinner skottten klart och när senast hade Rönnby bara 20 skott framåt på tre perioder? Vi tappade en ledning mot Balrog också men den stora skillnaden vara att vi blev rejält tillbakapressade av Balrog som skapade massvis av målchanser mot slutet. I förlängningen i dag hade vi två jättechanser men det ville sig inte till 100% i dag.

Ett stort tack till tjejerna för den fina underhållningen. Bästa betyget fick vi av en Rönnbysupporter som sa till sin bänkgranne, som jag råkade höra när jag sprang förbi, " det är för dj..la. kul att se Täby spela..."

Magnus Westerberg blev avtackad och det kändes väldigt bra. Förutom en blomsterkvast så fick han en tröja med alla tjejernas autografer på. Jag räknar kallt med att se Magnus på många av våra hemmamatcher framöver.

Den andra match i kväll blev en överaskning. Ö-vik slog IKSU och det känns som att årets serie är jämnare än någonsin. Topplagen dominerar inte på samma sätt och vi som låg snäppet efter i fjol hotar dem i match efter match. Det är en väldigt bra utveckling för Elitserien!

Tips för övriga matcher i helgen:

Engelholm-Pixbo, 3-5 kan bara sluta med Pixboseger, även om Engelholm har fått en nytändning
KAIS Mora-Balrog, 3-7 kan bara sluta med Balrogseger. KAIS Mora har det rejält tungt i år och vad jag har hört så spelar de ganska långt under sin nivå från i fjol.
KAIS Mora-Dalen 5-5 Dalens flyt måste vända någon gång och KAIS börjar nog snart bli desperata efter poäng. En jämn match tror jag
Västerås-Rönnby 2-7, Lokalderby som Rönnby absolut vill vinna och storasyster är klassen bättre så det borde vara en enkel match.

Jag fick ju äta upp rejält att ha sågat matchen mellan Landslaget och docushop.se. Visst, jag vet att min jämförelse med de avdankade fotbollsspelarna inte var jämförbar. De "avdankade" och de andra i laget är riktigt bra men det känns som en riktig flopp att landslaget förlorar. Oavsett om de var nedtränade, omotiverade, etc. Men det jag framföralt tyckte så illa om var att detta vara en jippomatch och inte en medveten matchning inför VM. Arrangören kallade evenemanget för en marknadsföring av landslaget men det vara kanske snarare en marknadsföring av Falun och den nya arenan. Oavsett vilket så tycker jag inte att det var en bra marknadsförning av seriositeten av innebandyn.


Oj vad det ska bli kul att piska Huddinge på tisdag!

Inför matchen mot Rönnby

På fredag möter vi Rönnby hemma i Tibblehallen. Jag var lite överaskad över att de gick så starkt i början på säsongen. Vi mötte dem i en träningsmatch under försäsong som resulterade i en uddamålsförlust men jag var inte alls imponerad. En konstig match där de ofta låg kvar med sin toppforward när vi anföll. Lite som att spela powerplay med en Indian bakom sig hela tiden. Vi slarvade en hel del i anfall och uppspel och åkte på flera spelvändningar som blev livsfarliga med den extra Indianen. Men Rönnby hade otroligt svårt att bygga upp egna anfall bakifrån. Redan då var Sanna Tuominen riktigt, riktigt bra och hon har öst in poäng sedan dess. Nu sedan hon blev skadad så har resultaten gått bakåt och jag tror faktiskt att hennes frånvaro är en stor anledning till detta.

Vi har väl också gått lite upp och ner så här långt. Vi inledde riktigt dåligt men jobbade oss tillbaka efterhand. I matcherna mot Balrog och Dalen så känns det som att vi inte är riktigt 100% på topp ändå. Men i matchen mot Pixbo så vann vi samma typ av match efter att ha visat ett riktigt fighterhjärta. Man kan alltid tappa matcher med lite oflyt, men sett över en hel säsong så är de små marginalerna inte några tilfälligheter. Man får den tur som man förtjänar kan man väl säga.

Jag vet att vi vinner mot Rönnby och att vi både spelar bra och visar rätt inställning.

Dessutom ska vi tacka av Magnus Westerberg, icke att förglömma!

Mycket intressant framöver

Onsdag kväll innebandy med småtjejerna
Torsdag kväll aktivitet med jobbet
Fredag kväll Angels mot Rönnby
Lördag massvis av intressant innebandy, men inga måsten för min egen del
Söndag innebandy med småtjejerna och innebandyjulbord på kvällen
Måndag kväll CTFC - AIK
Tisdag kväll Angels mot Huddinge
Onsdag kväll möte med Elitkommittén
Torsdag kväll möte med en innebandyleverantör och budgetmöte IBK/IBF

... men jag ska nog hinna blogga lite också....

Råsunda rycker i Div 1 Östra

Råsunda vann i dag seriefinalen mot Årsta. Helt väntat. Jag tror att det blir Råsunda och Sten Sture som gör upp om kvalplatsen. Råsunda har i flera år legat strax under toppen men inte varit riktigt nära. Nu har man fått ytterligare friskt blod från nedlagda Järfälla och mitt tips är att de går hela vägen i år.

Frågan är bara ifall de är mogna för Elitseriespel, om de nu skulle klara både seriesegern och kvalet. Nja, säger jag, det känns klart tveksamt. Som förening ratade man herrarnas Elitsatsning på grunder som kändes väldigt oklara. Är man egentligen intresserade av en Elitsatsning på damsidan? Och är organisationen redo? Det finns ingen ungdomsverksamhet som är värd namnet och man måste förlita sig på spelare utifrån. Man kan säkert plocka till sig en och annan från närliggande Div 1 lag och kanske t.o.m. Div 2 lag men man får säkert dessa första efter att de ratats av de andra Elitlagen som jag är övertygad om kommer att kännas mer intressanta för de spelare som verkligen vill satsa. Och det kanske svåraste av allt - hur ska man klara ekonomin?

Personligen tror jag att Sten Sture har bättre förutsättningar att mäkta med en Elitsatsning. Man har fallit på målsnöret flera gånger och och är nog mentalt och förberedelsemässigt längre framme. Dessutom fins det underlag för ett Elitserielag i Uppsala. Inte minst Årsta och Storvreta har duktiga talanger som på sikt säkert kan hitta vägen till Sten Sture. Dessutom ligger Norra Stockholm ganska nära Uppsala.

Det ska bli mycket intressant att följa diskussionen i Råsunda när det väl börjar närma sig....

Henkehelgen över

Ja lite Henkehysteri blev det väl. Jag såg bara först perioden och fick inte se Henke spela. MIna åsikter är desamma som i går. Härligt positiv PR för innebandyn. Nog om detta.

Jag fick också se en enkelt seger för CTFC som hade full kontroll på Umeå City under hela matchen. Danne B Sundbom är inne i ett härligt flyt och gjorde mål på det mesta. Självförtroendet lös om honom och det var länge sedan jag såg honom så bra. Kul!

Våra Änglar förlorade tungt i Umeå och rapporterna sa att det kunde slutat lite hur som helst. Nåja, det är bara att ta nya tag på fredag då Rönnby kommer på besök. MIna andra tips gick väl så där. KAIS Mora körde som väntat över Västerås och det blev en jämn matchen mellan Karlstad och Endre. Däremot körde Balrog över Falun lite väl enkelt. Det är svårt att veta var man har Falun i år. Väldigt blandade resultat. Jämna matcher mot topplagen, storvinst mot oss och Engelholm, en märklig storförlust mot Huddinge också dagens storförlust mot Balrog.

Morgonen inleddes med fem matcher för mina små 8-åriga änglar. Mini-cupen i "Draken". Innebandy när det är som bäst. Bra stämning, mycket kämpa och entusiastiska föräldrar Här trivs jag som fisken i vattnet!

Slutligen för att summera söndagen så gick våra F94 vidare till finalspel i Lunarstorm cup, precis som i fjol. Trots en inledande förlust mot lokalantagonisten Ackers så vann man till slut gruppen på inbörde möte. Stort grattis till tjejerna, Leif Janlow, Per Lundin och alla de andra!

Om Henke och lite annat

Henke gör debut i SSL. Helt fantastiskt och en underbar PR för sporten. Förhoppningsvis massvis av nya tittare som kanske ser riktigt innebandy för första gången. De kommer se att Henke inte går rakt in och briljerar. Enligt tränaren kommer han att få 0-4 byten under matchen. Alla som ser innebandy som en korpsport kommer att ändra uppfattning om de ser matchen. Visst, det är inte några av topplagen som möts, men det är ändå innebandy på hög nivå. Den uppmärksamhet som innebandy får helt gratis är helt ovärderlig och jag kan bara inte förstå olyckskorparna. Sluta gnälla om korpnivå. Henke är hyfsat unik inom svensk idrott och Heda gjorde ett väldigt bra inlägg som jag bara kan skriva under på.
 
Däremot finns det andra händelser som är mer destruktiva för vårt anssende som seriös idrott. Vårt herrlandslag ska spela VM om två veckor och ska finslipa formen, vässa taktiken, bygga lagkänsla, mm - allt som krävs för att vi än en gång ska kunna försvara vårt VM-guld. Vad gör man då en dryg vecka innan första tekning???..... Man spelar en jippobetonad match mot en gäng lirare som är en blandning av föredettingar, lokala förmågar kring Falun och några hyffsade SSL-spelare. Arrangören ser det främst som en viktig marknadsföring av landslaget. Vad tycker förbundet själv?  Kan ni se det hända i någon annan lagidrott i Sverige?

Veckan innan fotbolls-VM spelar landslaget en träningsmatch mot docu-football.se. Matchen spelas i Växjö och man har kallat in Thomas Brolin och Jonas Thern som är sugna på att prova på hetluften igen. Det ska bli kul säger Jonas, vi kan nog ge stjärnorna en match. Vi har plockat upp en del lirare från Kalmar som har kört lite extra nu i veckan. Vi hoppas på mycket folk på läktaren säger coach Ralf Edström......   Nej, jag tänkte väl det.....


Resultaten i Elitserien var väntade i dag. Lite tips inför morgondagen, inte helt enkelt att tippa får jag väl tillägga:

Dalen - Täby IS 3-6, Två formstarka lag men jag tror att vi är ordentlig på gång nu, trots alla skador och sjukdomar
Falun - Balrog 5-3, Dags för Falun att klätta upp över slutspelsstrecket. Balrog orkar inte riktigt tända till mot ett heltaggat Falun.
Karlstad - Endre 4-3, En riktigt tuff kamp som är väldigt viktig för båda lagen. Karlstad är starka hemma och Endre kämpar för att återfå formen från i fjol.
KAIS Mora - Västerås, 11-3, Enklaste tipset. Västerås är inte vana vid KAIS Mora som får fart på målskyttet och kör enkelt över Västerås.


En liten anekdot som avslutning. På våren 1990 spelade jag fotboll med FBK Balkan och vi mötte Högaborg på bortaplan i Helsingborg. Jag var 27 år och gjorde min sista seriösa fotbollssäsong och Henke i Högaborg var 18 år på väg uppåt (kan man väl säga...). Vi vann med 3-2 och Henke och jag gjorde varsitt mål (om jag kommer ihåg korrekt).

Dalen är största positiva överaskningen i år

Hatten av för Dalen. De har presterat bättre än vad alla förvänat sig, inklusive jag själv. Med förlusten av Isabell Krantz och ett antal andra rutinerade spelare var jag helt övertygad om att det skulle bli jobbigt för Dalen. Istället fick man in Moa Schilström och Emma Hellberg från RIG och U19. Jag har sett framförallt Moa en del tidigare och visst har det varit en talang, även om det främsta vapnet varit en hög energinivå och mycket kämpa. Att hon skullle inledda med 18 p på 10 matcher och en hög profil rakt igenom är stort. Vilken elitseriedebut! Hon har visat att hon utvecklats till en riktig klasspelare och jag måste ge RIG en stor portion credit för det.

Efter två inledande förluster mot Rönnby och Huddinge, och därefter oavgjort mot Västerås så har Dalen radat upp vinster bl.a. mot både IKSU och Balrog som imponerar. Även om det varit stora förluster i skottstatistiken och spelmässigt underläge. Men Örjan har lärt tjejerna att spela grisinnebandy (Örjans egna ord) och det räcker tydligen väldigt långt.

Det är stökigt i ledarstaben och mängder av artiklar kring lagledarnas avhopp pga missnöje med Örjan. Jag känner inte Örjan alls men i Tibblehallen kommer man ganska nära spelarbänken och det var intressant att sitta 1 meter bakom Dalens bås när vi mötte Dalen i fjol. Det var många riktigt tuffa och nedsättande kommentarer från Örjan men också mycket kärlek när det gick bra. Alla har olika ledarstilar och Örjans stil känner de flesta till och kan knappast kommit som en överaskning för någon i Dalen. Vi kan väl alltid hoppas att det påverkar dem negativt på kort sikt, dvs nu till helgen - speciellt på söndag :-)

Som vanligt är jag optimist inför helgen. Tjejerna flyger (säsongens lyxresa) upp redan på lördag och passar på att titta på Dalen - Västerås. Precis som alltid är vi skade- och sjukdrabbade. Just nu räknar jag till ca 10 st som är mer eller mindre sjuka/skadade. Trots allt så åker vi upp med 18 spelare och lokalt så ansluter vår egen RIG'are Jenny Gustafsson. Söndag 14.00 sitter jag bänkad framför Live Update...

Steg 2 i Lunarstorm cup till helgen. Först ut är våra F94 som vill upprepa finalplatsen från i fjol. Nästa helg är det dags för F93, F95 och P95. I fjol hade vi alla tre tjejlagen i finalspel och vi har en realistisk chans att upprepa bedriften i år. P95 har vuxit efterhand och har också en chans att ta sig vidare även om konkurrensen är stentuff. Vårt formstarkaste lag just nu är P94 men tyvärr missade de redan i steg 1. Det finns nog någon match de gärna hade spelat om från första omgången. i P93 är Täby representerade i form av Täby FC så visst sjutton är Täby med på innebandykartan på ungdomssidan. Bäst av alla tror jag lite försynt...

På söndag hoppas jag hinna med CTFC- Umeå City Live i Tibble. Sanslöst formstarka CTFC! LIlla C har simskola strax intill och det brukar gå att kombinera.

I dag kommer min mamma "stor-stora A" på besök i några dagar. Framförallt Lilla C och Lilla J är förväntansfulla och det ska bli riktigt kul att ta hand om henne ett tag, eller att hon tar hand om oss, jag vet inte vilket...

Daniel Holm ny kanslist

Då var det officiellt nu då. Det som varit klart ett litet tag släppte vi i dag som en nyhet för våra medlemmar och andra intressenter. Daniel Holm är vår nya kanslist med start den 8 december. Det var en del som noterade följande nyhet på innebandyförbundet Tävlingskonsulent sökes och började nog spekulera en del. Kolla datumen så ser ni hur lång uppsägningstid han hade :-)

Det är ett steg i vår omorganisation som vi påbörjade för ett tag sedan. Det hela inleddes med att vi gick igenom ordentligt vad vi som föreningen verkligen behövde och vad våra medlemmar efterfrågar.

Det ska bli fantastsikt spännande att jobba vidare med att utveckla föreningen tillsammans med Daniel. Förutom att jobba med en del mer traditionella kanslitjänster så ska han också ta hand om alla våra arrangemang som projektledare. Plus en massa annat....

Vår nya hemsida är snart också färdig för lansering och med hjälp av den tror jag att all vår interna kommunikation kan bli så väldigt mycket effektivare. Äntligen, äntligen en hemsida att vara lite stolt över. Nja, det är inget under av design och funktion, utan ett helt vanlig hemsida med alla de funktioner vi behöver. Så enkelt, men ändå har det varit så otroligt svårt för oss att få till. Det blir så ibland i ideélla organisationer.

Jag försöker nu sätta ihop ett lite introduktionsprogram för den första tiden för Daniel. Som sagt - väldigt, väldigt spännande.

Appropå Endre och Huddinge

Jag är inte ett dugg nervös för att möta Huddinge i Elitserien. Efter att ha beskådat dagens match mellan Balrog och Huddinge känner jag mig ganska lugn och trygg. Det ska bli riktigt roligt att tvåla till lokalkonkurrenten.

Jag skrev i ett tidigare inlägg inför matchen mot Endre: "Det skulle vara otroligt intressant att se vad Mika Packalen gjort med laget. Ett riktigt tungt tränarnamn i en trupp som jag personligen inte skulle beskriva som den mest skolade rent innebandymässigt."

Svaret fick vi här. Endre går tillbaka till sitt gamla sätt att spela innebandy. Det funkade tydligen inte så bra att vara det spelförande laget... Jag backar också mitt tidigare inlägg om den nyvunna positiva tonen på deras hemsida/blogg, jag hade bara inte hunnit läsa deras matchreferat...

Jag förstår inte hur Balrog tänker

Balrog har sagt att man tycker det är för många Stockholmslag i Elitserien. Två räcker! Efter dagens match mot Huddinge förstår jag inte vad som är problemet. Över 500 pers på läktaren, derbystämmning och en bra kamp. Kan det bli bättre? Visserligen flest Huddingesupportrar, men de har åtminstone betalt inträde... Vi var dessutom säkert 40-50 st från Täby som hade tagit oss de knappa 4 milen till Botkyrka.

Matchen var av karaktären "intressant". Balrog hade full kontroll under två perioder och Huddinge såg ut som ett slaget lag. Men i början av tredje perioden gjorde Huddinge först två mål inom 10 sekunder, och två minuter senare kvitterade man till 6-6. Balrog såg mest förvånade ut men trodde nog att allt nog skulle ordna sig ändå. Men Huddinge är ett riktigt fightergäng och kämpade furiöst resten av matchen. Matchen slutade 7-7.

Några andra iakttagelser: Ranja Varli och Helga Karlsson hade en intressant match i matchen med många tuffa bataljer. Spännande att se när Ranja crosscheckar Helga ur en skärmytsling med annan Huddingespelare. Systerkampen mellan Tjusberg och Tjusberg var också intressant. Storasyster var för övrigt Balrogs bästa back, precis som alla andra gånger jag sett Balrog spela de senaste två åren. Kul att också se vinnarskallen i Hermine Dahlerus. Ärligt talat var jag lite besviken på hennnes insatser i en del matcher jag såg i fjol. Men både i dag och i matchen mot oss senast så var hon bitvis fantastiskt duktig.

Också värt att nämnas var det förträffliga domarparet Kirch/Korpi som var föredömliga. Eller egentligen - de gjorde sitt jobb, och gjorde det bra.

Bara för att ansluta tilll rubriken. Jag tror att Balrog är nervösa för den lokala konkurrensen. Med all rätt. I dag fick jag två nya övergångspapper i min hand. Två 15-åriga tjejer från Balrog som hellre åker till Täby och spelar innebandy med vårt duktiga F93-lag. Hmm, hur står det till i Botkyrka egentligen?

Ändrade förutsättningar för RIG

Ja, detta är en fråga som uppenbarligen rör upp känslor på många håll. Allting handlar om i vilken position man sitter och vilka intressen man representerar. Täby IS är en Sveriges mest framgångsrika ungdomsföreningar som har höga ambitioner både på ungdoms- och seniorsidan. Vad gäller framgångar så här långt så har de kommit nästan uteslutande på tjejsidan, men våra ambitioner för killarna är på lång sikt lika höga. Jag kommer i inlägg längre fram beskriva varför vi lyckats bättre med tjejerna. Och det är inte p.g.a. av föreningen har gjort ett medvetet val att enbart satsa på tjejerna, som många felaktigt tror.

Men åter till frågan om RIG. Jag känner en stor stolthet över att Täby IS har spelare som spelar i RIG. Det är prestigefyllt och är ett bevis på att vi som förening kan producera talanger på hög nivå. Vi vet att förutsättningarna på RIG är väldigt bra med fina träningsmöjligheter, duktiga tränare och spelarna ges en fantasisk möjlighet att utvecklas både som individer och som innebandyspelare. Jag skulle aldrig avråda någon spelare från att söka till RIG.

Jag är givetvis medveten om det finns en risk för att spelaren aldrig återvänder till oss, vilken orsak det än må vara, och om det inte blir extremt många spelare som samtidigt söker sig dit så är det en risk som jag tror att alla föreningar är beredda att ta.

Det som känns lite mer mentalt besvärligt är att några av våra värsta konkurrenter i Elitserien, Dalen och IKSU ser RIG som en självklar rekryteringsbas och har också ett väl utvecklat samarbete med RIG. Jag vill inte gå så långt som att säga att en av förutsättningarna för att Umeå fortsatta ska kunna ha två lag i Elitserien beror på RIG, men tanken finns där. Men vi kan självklart leva med det också. Alla spelare har fritt att välja vilken förening man ska spela i.

Lite mer mentalt jobbigt är vetskapen om att få stöta på "våra egna" spelare i viktiga matcher, för vår del typiskt JSM. För Täby IS är det viktigt att ha framgångar i JSM, USM och inofficiella SM - Lunarstorm Cup. Det är ett viktigt marknadsföringsfönster och en stark morot för våra egna talanger.

För mig är ett SM-tecken lite heligt som man ska ha respekt för och vårda ömt. Det är därför som vi under flera år stridit för att SM-slutspelet för juniorer och ungdomar inte ska krocka med Förbundsserierna. Allt för att alla föreningar ska ges samma förutsättningar att ställa upp med sina bästa spelare med ambitionen att erövra ett SM-tecken. Då blir SM-tecknet värt så mycket mer! I år har man för första gången lagt slutspelet utan krock med förbundserierna. Mycket bra, tyvärr krockar istället kvalmatcherna vilket för vår del, med en stenhård konkurrens i Östra regionen, gör att vi får det väldigt jobbigt att ta oss till finalspelet. Men, men chansen finns fortfarande och vi ska spela om det först.

Av samma anledning tycker jag att det är olämpligt att RIG är med och spelar om SM-guldet. De bästa spelarna handplockas från hela landet och det känns inte som att de konkurrerar på samma vilkor som andra "normala" föreningar.

Det som också bör nämnas i sammanhanget är hur rekryteringen av talanger bedrivs. Under Distriktslags-SM för de ungdomar som har åldern inne för RIG, hårdbevakas och uppvaktas de största talangerna friskt. Detta mitt under pågående säsong och utan att moderföreningarna är inblandade alls. Jag upprepar: En av våra värsta konkurrenter värvar våra bästa spelare mitt under säsong och utan att ens ta kontakt med föreningen - detta helt och hållet med Svenska innebandyförbundets goda minne. Det är här logiken börjar kantra.

Jag vill fortsätta att kunna vara stolt över att vi har spelare som platsar i RIG. Men jag vill kunna göra det utan att samtidigt se dem som en av våra konkurrenter. Med det nya upplägget slipper vi det problemet.

En konsekvens av den här situationen är att vi som förening tvingas ta hand om våra lite yngre talanger på ett mer medvetet sätt än tidigare. Om våra talanger ska välja att stanna kvar i Täby IS istället för att gå till RIG, eller någon annanstans för den delen,  så måste vi kunna erbjuda något som är intressant och utvecklande. Detta jobbar vi med mer medvetet idag.

Tävlingskongressens beslut om ny serieindelning

Så blev det då ett beslut till sist. Jag tycker att damernas kompromiss ser bra ut.

Elitserien förändras inte utan består fortfarande av 14 lag. Helt rätt eftersom det finns ett tryck underifrån från många nya unga talanger och fräscha föreningar som gör att nivån på Elitserien kommer att bli successivt bättre efterhand. Att minska till 12 lag hade varit fel väg.

Div 1 ändras från 4x10 till 3x12 lag och gör kanske inte så väldigt stor stor skillnad på den totala kvalitén. Dock blir det ännu tuffare i toppen på varje serie och det blir det mer kostsamt för föreningarna att bedriva sin verksamhet. Detta är bra eftersom man än mer tvingas till att ta ställning som förening ifall man vill satsa på Div 1 eller ej. Det ska vara hög status att spela i Div 1 och det tror jag att man förbättrar med ändringen. Vi behöver fler elitsatsande föreningar och de behöver förbereda sig på ett framtida Elitseriespel.

Jag hoppas att vi får samma modell som herrarna så småningom med två allsvenskor, men detta är ett bra steg på vägen. Förutsättningarna är olika mellan dam- och herrinnebandyn och det finns inget självändamål alls att allting ska vara lika.

Annu en dag pa Malta

I dag vaknade vi tidigt av att telefonen ringde. VI hade avtalat med stor-stora K att de LIlla C och LIlla J skulle ringa pa morgonen. Herregud vad man saknar dem! Bara nagra dagar borta och det kanns som en evighet. Dagen innan vi skulle aka sa LIlla C att hon skulle sakna oss jattemycket. Men det ar bara for att man ska kunna langta och kanna att man tycker sa mycket om varandra sa jag, och det stammer nog faktiskt ganska bra.

Frukosten intogs som vanligt pa takterassen. VI bor pa ett av de hogst belagna hotellen i Valetta med en magnifik utsikt over staden och hamninloppet. Denna morgon beskadade vi nar ett stort kryssningsfartyg lade an, efter en 180 gradare mitt i den lilla hamnen. Imponerade precionssarbete. Solen sken och vi passade pa at steka en stund ocksa. Darefter en tur med den lokala bussen till den "Bla grottan" som man endast nar via bat. Tyvarr var det for mycket sjogang sa batarna ville inte ga ut. Istallet vilade vi en stund pa klipporna och tog massvis av bilder nar Medelhavet slog in over klippporna. Vi satt kvar en dryg timme och bara njot av stunden. Darefter en promenad och sedan bussen tillbaka till Valletta igen. Efter en god lunch ville Susanne shoppa och jag valde da istallet "Zippo", det lokala internetkaff'eet. Ett enkelt val for min del :-).

Vi akte forbi Maltas nationalarea och en del gamla minnen kom upp. Jag minns att Sverige motte Malta pa bortaplan infor fotbolls VM 1974. VI var tvugna att vinna med minst tva mal, vilket normalt ar en baggis mot en, i fotbollssammanhang, lilleput-nation som Malta. Men det var total kaos, publiken forsokte riva arenan och man fick avbryta matchen till och fran. Vi vann efter lite flax med 2-1 och spelade sedermera en extra direktavgorande kvalmatch mor Osterrike. Som vi vann i snovader  i Gelsenkirchen. Jag var tio ar gammal da och mitt fotbollsintresse fick sig en riktig boost kan man val saga. Matchen mot Osterrike vanns med 2-1 och resten ar historia som det heter. Det avgorande malet gjorde av legendaren Roland Sandberg som jag atta ar senare sjalv hade som tranare. Han hade ambitioner pa tranarfronten ocksa, men de tva (eller var det tre?) aren med oss i kanariefaglarna avskrackte nog. Mer om gamla fotbollsminnen langre fram.

Jag ville absolut in och kolla resultatet fran veckans prestigematch. Caperio Taby (eller CTFC som jag brukar kalla dem for) vann mot Varberg borta i sudden. De tva basta lagen i SSL i dag, tveklost. Jag sag CTFC - Dalen hemma i TIbblehallen och langa stunder spelade CTFC helt fantastiskt, men sedan slog man av pa takten lite och slappte in Dalen igen. Den 1 december moter man AIK hemma, den matchen tanker jag inte missa!

Nu blir det nog inga fler inlagg fran Malta. Vi kommer hem sent sondag natt och nasta inlagg kommer troligen nagon gang mitt i veckan.

Halsning fran Malta

Sydeuropa moter Nordafrika moter Mellanostern, med starka Brittiska influenser - det ar val det som kallas cross-over kan tankas. Malta ar ett intressant stalle som jag garna besoker igen. I dag badade jag i Medelhavet, helt undebart.

Men snabbt over till helgens innebandy. Pa flygplatsen i Malta traffade vi otroligt nog ett annat foraldrarpar som givetvis ocksa redan visste att vi vunnit med 7-2 (tack for alla SMS). Vi var lika nojda alla fyra, och ocksa lite overaskade over de stora siffrorna. Om det ar vi som ar battre eller Endre som tappat ar jag inte riktigt saker pa men fortsatter vi sa har sa kanns slutspel som valdigt realistiskt. Och Sara Bergstrom fortsatter att klattra i poangligan. Ar nagon forvanad? Inte jag. Oops, laste just i Endrebloggen. Vilka positiva ord fran Mika P! Alltid kul nar lag kan ge cred at sina motstandare. Alltfor ovanligt tycker jag. All heder at Endre.

Vi reflekterade ocksa kort over Balrogmatchen och konstaterade att det ocksa var en val genomford match rent taktiskt. Joda, vara tranare ar inte bara snygga och trevliga, de ar smarta ocksa.

Att Engelholm skulle sla Huddinge pa bortaplan hade jag aldrig trott. Fyra raka forluster maste kannas tungt for Huddinge som nog trodde att Elitserien inte var sa markvadigt anda. Kanske smekmanaden ar over nu? I nasta match moter de Balrog och det ar kanske den viktigaste matchen av alla for Huddinge. Dags att bekanna farg pa allvar kanske? Och Engelholm kanske inte blir den strykpojke jag anat. Sa mycket battre! Skane behover ett lag i Elitserien, om den landsandan ska fa skjuts pa riktigt med sin daminnebandy!

Ar Susanna Tuominen sa viktig for Ronnby? Det rackte tydligen for att de skulle tappa sina forsta poang i ar. Synd, jag hade hoppats att vi skulle fa den aran nar vi moter Ronnby hemma den 28 november. Den konstiga matchen mellan Ronnby och Engelholm dagen innan hade tydligen sin forklaring. Ronnby vilade forstakedjan. Men nar de val kom in i tredje sa vande de matchen och vann perioden med 8-3! Forstakedjan gjorde alla malen och 6 poang kom fran Susanna Tuominen. Helt otroligt arligt talat.

Pixbo tog sex fina poang i helgen och har kanske borjat sin klattring mot den forvantade toppen. Hmm, vi far val se hur det blir med den saken.


God morgon #2

God morgon igen


Jag måste nog börja fundera på rubriksättning, det kommer att bli väldigt tjatigt annars. Stora S har tidig match i dag och jag lovade skjuts, hämtar Amanda på vägen dit också. Men jag hinner inte titta eftersom det är packning och avresa som gäller. Ska också hinna med att lämna alla träningsprylar för småtjejerna till Per, en av mina tränarkollegor och lämna/hämta Lilla C till sin innebandyträning i Gribby Gård. Det blir nog packnings&avrese-stress i dag så detta inlägg kan bli det sista innan mitt veckouppehåll.


Full omgång i går och resultaten var kanske inte helt överaskande. Att Karlstad skulle slå Ö-vik är väl enda "skrällen". Värmlänningarna satsar på defensiven i år och har släppt in väldigt få mål. Elin Reinestrand är en av mina klara favoritbackar i U19 och tillsammans med återvändande Sofia Haglund kanske de har fått styr bakåt. Jag tror inte att Ö-vik går till slutspel i år heller.


Det såg ut att vara en galen match i Fagersta i går. Har Engelholm fått en nytändning eller kände Rönnby bara för att ge sin tillfälliga hemmapublik i Fagersta lite underhållning? 12-8, eller blev det 11-8? Engelholm hade några tokmatcher i fjol också och de är väl allt annat än stabila. Sorry, men Engelholm åker rakt ut i år.. Det finns för få räddningsplankor den här gången.

Ny omgång idag och så här tippar jag:

Täby IS - Endre 5-3,  en tuff match där vi helt enkelt är bättre

Västerås - Balrog 3-7,  Balrog har full kontroll men orkar inte mer än så här i dag

Huddinge - Engeholm 9-2,  Engelholm orkar inte en tung match till och Huddinge vill visa att gårdagen var en tillfällighet

Rönnby - Pixbo 8-3,  undrar vem som spräcker Rönnbys nolla i år. Inte Pixbo i alla fall.

Karlstad - IKSU 2-4,  målsnålt med IKSU är givetvis för bra för Karlstad

19.10 i kväll landar vi på Malta. En taxiresa till hotellet kostar 20 Euro för att ta sig dit, eller så kan man ta buss för 47 cents per person. En grundregel när man åker till en ny plats är att säkerställa vad en taxiresa kostar till hotellet. Kalla det för rutin, eller en insikt om att man kan bli lurad var som helst. Men inte på Malta tror jag, det verkar vara en trivsam och fridfull plats numera. Annat var det förr genom åren. Lite för strategiskt läge förmodar jag.

Det var redan i somras som Susanne och jag bestämde oss för en extra semestervecka till hösten. Ordinarie sommarsemester blev lite upphackad av för mycket att göra på jobbet, det riktiga jobbet alltså, inte det här fritidssysselsättningen som kallas för innebandy. Länge har det känts som att vi främst åker ifrån någonting, men sedan vi väl bokade resan till Malta känns det mer som inför en vanlig semester.

Nu vaknade Lilla C och jag fick en tidig Fars-dags present. En vackert inslaget platt paket i rosa papper och lite extra attiraljer fasttejpade. Vi kom överens om att jag öppnar den när de andra vaknat för gemensam frukost om cirkus en timme. Ingen kan ge presenter som Lilla C. Hon snittar på ca 10 paket per person för oss i familjen, allt hemmagjort förstås.

Uttrycken Stora A, Stora N, Lilla C och Lilla J har jag stulit från Gittan, en annan av mina favoritbloggare. Jag hoppas att det är OK. NU vaknade LIlla J också förresten, han brukar vara morgonpigg.


Representationslunch

I går representerade jag Täby IS och spenderade pengar på en lunch. Men lugn alla som tänker slöseri, och vidlyftigheter. Vi ideellt arbetande innebandyledare är extremt försiktiga och restriktiva vad gäller kostnader och att spendera medlemmarnas pengar. Men den här gången kändes det faktiskt befogat. Jag bjöd vår kanslist Magnus Westerberg på en avslutningslunch. Magnus har personifierat Täby IS innebandy i många många år och har varit med och byggt den här föreningen från första tegelstenen. Mycket av det vi ser i dag är resultatet av Magnus arbete. Men allting har sitt slut och Magnus jobbar sin sista dag för Täby IS på måndag.

Vi satt länge och bara pratade innebandy, på samma sätt som vi gjort så många gånger förut. Jag kommer verkligen att sakna Magnus och det känns väldigt bra att han lämnar på ett så bra sätt. Ibland lämnar folk en organiation med en bitterhet och passar på att ge lite tjuvnyp på vägen ut genom dörren, och efterlämnar helt onödigt brända broar. Men inte Magnus, han gör sitt jobb in i det sista och han kommer för alltid att ha en egen speciell plats i Täby IS historiebeskrivning. Vi kommer att tacka av Magnus mer formellt i samband med vår hemmamatch fredagen den 27 november.

Tack Magnus för alla gemensamma innebandyminnen - och ett stort lycka till framöver!!

God morgon

Susanne väckte mig strax före sju med orden "kan du skjutsa mig till jobbet?". Javisst, jag uppskattar verkligen att du ställer just den frågan, mumlade jag lite yrvaket. Min familj behöver verkligen två bilar, men när båda två tar slut ungefär samtidigt så tar det ett tag innan man är tillbaka on track. Numera stoltserar vi med en nyinköpt Mazda 3 som enda bil. Och eftersom busstidtabellen inte är så snäll lördag morgon så självklart skjutsade jag henne, vi ställer alltid upp till 100% för varandra.

Timingen för att starta min blogg var ganska usel. Vi åker iväg på söndag på semester en vecka så jag får inledda med ett uppehåll. Jag missar vår hemmamatch mot Endre på söndag och såvitt jag kommer ihåg så det första gången jag missar en hemmmatch sedan jag började engegera mig i damlaget för några år sedan. Men det är lugnt, Mats och Håkan har full kontroll numera. Jag ska bara dumpa en massa prylar hos Mats idag sedan kan jag släppa det helt och hållet.

Sist vi mötte Endre hemma i Tibble vann vi en ganska intensiv och tuff tillställning, och jag var mer engagerad än vanligt. Det blir liksom den typen av matcher mot Endre. Stentufft spel från första nedsläpp och ett tonläge från deras ledare (läs Göran N) som piskar upp stämningen. Jag minns att vi blev högljutt utskällda i samband med matchstart av nämnda ledare eftersom han menade på att vi medvetet försenade matchstart och höll på med provocerande rutiner innan vi kom igång. Matchen startade 3 min efter utsatt tid och ingen, varken vi, motståndare eller domare, hade noterat detta faktum annars. Det satte liksom nivån på matchen direkt. Jag satt i seket, vilket jag egentligen inte vill och inte borde, och var definitivt mer "engagerad" än man ska vara. Efteråt ville jag ta i hand med några Endre-ledare på läktaren, men en av dem vägrade. Jag vet inte vem det var, och det spelar kanske inte så stor roll. Ja, ja, det är väl det som kallas för hatkärlek förmodar jag.

Det skulle vara otroligt intressant att se vad Mika Packalen gjort med laget. Ett riktigt tungt tränarnamn i en trupp som jag personligen inte skulle beskriva som den mest skolade rent innebandymässigt. Jag tror på vinst för Angels förstås, jag är alltid optimist inför våra matcher. Jättesynd att Erika inte kan vara med. En nyuppflyttad spelare som verkligen visat att hon vill vara med och hade just krigat till sig en ordinarie plats när hon blev sjuk. När hon väl kommer igång igen tror jag att hon kan bli väldigt nyttig för oss. Innan säsongen är slut tror jag på många poäng från hennes sida.

TIS-Balrog

Aj, aj vad bittert det kändes efter matchen. Förlust i sudden trots en 3-målsledning med 5 minuter kvar. Jag känner mig fortfarande lite blogg-orutinerad för att ta fram stora släggan så här offentligt men det tog tid att somna efteråt kan jag väl sammanfatta det hela med. Det blev ett kul efterspel som ni kan läsa mer om på Gittans blogg. Jag gjorde ett mycket sällsynt inlägg i debatten med en kommentar, som Anso inte var sen att svara på, förstås.  Ansos blogg är för övrigt en av mina favoritbloggar, pga hennes underbara ton i inläggen. Jag kan dock inte låta bli att kommentera ett av hennes senaste inlägg. I samband med incidenten som föranledde efterspelet, om ni förstår vad jag menar, så avslutade hon med "...Man gör faktiskt inte så". Med matchen i färskt minne så känns det som att det skulle bli ett långt inlägg att respondera på det, så jag avstår nog.

Fredagsmys

Slut på historiebeskrivningen och över till lite mer aktuella händelser. Fredag innebär sedan många år också fredagsmys. Dvs ostbågar och annat i sällskap med resten av familjen framför en film. Dessförinnan gemensam middag. Det blev pizza i dag, till barnens stora glädje. Som vanligt var ljudnivån hög och det var nästan omöjligt att få en syl i vädret under middagen, precis som det brukar vara. "Air time" är hårdvaluta i min familj och jag undrar om inte stora S vann fighten, inte helt ovanligt, i tuff konkurrens med stora N.

Filmen hette Valentine och var ganska kul, tror jag. Jag höll mig nog vaken i 40 min, rekord?

Lilla C och Lilla J kom i säng vid ca 22 efter en sedvanlig utdragen process.  Framförallt lilla C är mästare på Alfons-förhalningar.

Nybliven ordförande

Jag har varit aktiv ledare i Täby IS innebandy i ca 8 år. Det började med att stora S började spela, 9 år gammal. Jag var med på de flesta träningarna och det kliade rejält i fingrarna ganska snabbt. Efter ett tag hoppade en av tränarna av och det uppstod "a window of opportunity" och ganska snart stod jag där på golvet. Ett beslut som jag aldrig ångrat. Jag tränade vårt F90-lag i 4-5 år med många helt underbara minnen.

Jag blev ganska snabbt engegerad i föreningslivet också, något jag absolut inte hade tänkt mig, men det blev helt enkelt omöjligt att låta bli. Efter ett antal olika roller så blev jag nu då ordförande. Jag har varit tillfrågad ett antal gånger tidigare men det har aldrig lockat mig. Visserligen är jag "bara " tillförordnad ordförande eftersom jag inte blivit vald vid ett ordinarie årsmöte utan istället efterträtt den avgåede i min roll som vice ordförande, men ändå.

Hur det ser ut efter nästa årsmöte till våren det återstår att se. I vilket fall som helst så känns det bättre och bättre och det är inte omöjligt att jag kandiderar till rollen framöver också, något som jag absolut inte hade i tankarna när jag tillträde för en månad sedan.

Att jag dessutom är tränare för lilla C 8 år, sedan två år känns ganska naturligt. Det hade varit fullständigt omöjligt att stå bredvid.

Jag provar så får vi se vad som händer

Efter att ha grunnat ett tag på det så har jag nu bestämt mig för att blogga. Jag frågade först min fru Susanne vad hon skulle tycka om det -"der är klart att du ska blogga om du har lust till det, men när ska du ha tid till det?.." Stora S var lika positiv och stödjande men stora N var kanske lite mer fundersam. Nåja, jag provar så får vi se vad som händer.

Jag hade främst tänkt mig att det ska handla om innebandy. Jag har många olika roller och perspektiv men om någon tycker det är intressant att läsa återstår att se. Jag betraktar mig som lite av en tänkare, eller kanske grubblare är ett bättre ord. Kan jag få allt på pränt som snurrar i skallen, ja då blir det många och långa inlägg.

Detta är naturligtvis min egen blogg och det är mina egna tankar och åsikter till 100% men med tanke på min nuvarande roll som ordförande i Täby IS IBK/IBF så måste jag nog tänka mig för ibland. Jag kommer personligen inte att ha några problem med att skilja på mitt privata jag med min mer offentliga representativa roll, men frågan är hur andra uppfattar det. Några ambitioner att vara neutral och opartisk har jag däremot inte alls. Det är väl hela poängen med att blogga!

Jag får försöka tänka som Endre, när de blev lite väl "saftiga" i sina kommentare och matchreferat på sin hemsida så flyttade de sitt tyckande till den egna lag-bloggen, och vips var det OK att vräka ur sig lite av varje. Fast de har taggat ner en del på sistone måste jag säga.


RSS 2.0