Svar på tal

Stort tack Gittan för intervjun, den speglade väldigt väl det jag försökte få fram. Det var nog inte lätt att få med allt som jag pratade om, men du gjorde ett fantastiskt bra jobb. Det var bara en liten, liten detalj som jag var otydlig på. Min ibland lätt grötiga skånsk-stockholmska dialekt kan eventuellt ha spelat in här... En rättelse :

"Vi försöker hålla ihop åldersgrupperna, för vi vill inte skapa unika elitlag, men tjejerna får även möjlighet att träna enstaka träningar och matcher med äldre spelare."

Skulle istället vara:

Vi försöker hålla ihop åldersgrupperna, för vi vill inte skapa unika elitlag, men spelarna får även möjlighet att träna enstaka träningar och matcher med äldre spelare."

Dvs: inte "tjejerna" utan "spelarna". Hela vårt upplägg är nämligen lika relevant för killarna som för tjejerna. Täby IS är en förening som till 60% består av killar och 40% tjejer, så där ungefär. Det är lätt hänt att tjejerna och damerna får mest uppmärksamhet just nu. Damerna spelar i Elitserien och vi har historiskt sätt haft fler framgångar på tjejsidan, så det är kanske inte så konstigt. Och eftersom jag skriver, och kan, betydligt mer om dam/ tjejsidan så får jag nog personligen den stämpeln också.

Våra ambitioner på killsidan är precis lika höga som på tjejsidan. Resan dit är mycket längre, men vi har tålamod och tänker hela tiden långsiktigt. Därför är det viktig för mig att bemöta det som kommenterats i anslutning till intervjun på förbundets hemsida, även om det är anonymt inlagt.

För några år sedan hade vi en livlig debatt om att utöka samarbetet mellan föreningarna i kommunen. Det spår som drevs längst var den om att slå samman de två största föreningarna Täby IS innebandy och dåvarande IFK Täby innebandy. Jag stod själv i främsta ledet och argumenterade friskt om det nödvändiga i att bilda en ny stor innebandyförening där merparten av alla våra ungdomar kunde samlas. Utan att gå in på några som helst detaljer (den boken får någon annan skriva) så kan vi alla konstatera att det inte blev något av med de planerna. Ett annat spår som diskuterades (dock inte lika högljutt) både före, under och efter den processen var att göra om Täby IS till en renodlad tjejförening och IFK Täby (nuvarande Täby FC) till en renodlad killförening.

Även den tanken förkastades och än idag är den helt otänkbar för oss. Täby IS är en bredd- och elitförening för både killar och tjejer - och alla är välkomna att vara med. Så kan man väl kortfattat beskriva vår verksamhetsidé. Jag har faktiskt ingen aning om vem som lagt in de anonyma inläggen, men det är ingen person som är särskilt väl insatt, så långt kan jag se. Dessutom är faktauppgifterna helt fel, så de lämnar jag därhän. Täby FC's ledning är väl införstådd med, och respektar fullt ut, de planer och tankar som vi har om framtiden för vår förening - likväl som vi respekterar deras på samma sätt. Vi har en mycket bra dialog med ömsesidig respekt och förståelse. De bästa av grannar helt enkelt. Och bara för att vara extra tydlig. Det finns inga som helst planer från vår sida på några nya strukturgrepp inom innebandyn i Täby. Samarbetar gör vi däremot gärna, helst ännu mer än i dag.

Bredden har vi definitivt, och för de som betvivlar kvalitéten på vår elitsatsning på killsidan rekommenderar jag att gå in på Stockholm innebandyförbunds hemsida och leta upp tabellerna för våra killar P94 och yngre.

Om ni vill ha lite mer kött på benen i ämnet kan jag också rekommendera mitt introverta Täby IS inlägg från december.


Inspirerad och nedtryckt (not)

Den senaste tiden har till största delen varit väldigt inspirerande och upplyftande. Jag återkommer till det längre ner. Men nu ikväll hade jag ett helt bedrövligt möte. Ni vet att jag blivit kallat till ett "tillrättavisningsmöte" med kommunen angående vår brandlarmsincident för några månader sedan. Ni vet när vi drog igång brandlarmet med vår rökmaskin.

Med på mötet var en brandskyddspecialist som arbetar på uppdrag från kommunen. Han hade någon form av titel som jag inte lade på minnet, inget nedsättande, men det är inte riktigt min värld så jag minns inte. Dessutom en representant från Medley, som har hand om driften av Tibblehallen . Och slutligen då en representant från kommunen som är ägare och huvudansvarig för alla lokaler. Vi satt i närmare två timmar och det utvecklade sig trist nog till ett väldigt otrevligt möte. Delvis var det långa utläggningar kring regelverk och ansvarsfördelning där jag helt ofrivilligt i det närmaste ikläddes rollen som representant för allt föreningsliv i Täby. Delvis var det en pajkastning kring vem som sagt vad och vem som inte följt vems instruktioner. Ja, ni kan tänka er. I princip kan man sammanfatta det hela så här: OBS min version, skulle kanske beskrivas annorlunda av andra...

1) Vår rökmaskin utlöste larmet - jag erkänner! Så var det, även om den tekniska brandrapporten skrev "tekniskt fel".
2) Vi utrymde inte lokalen - jag erkänner! Det var fel av oss. Det vet ju alla att man ska utrymma när brandlarmet ljuder
3) Personalen anmodade oss att utrymma och vi var otrevliga tillbaka. - Jag säger "icke skyldig". Ingen av alla de ledare och funktionärer jag pratat med känns vid någon anmodan till utrymning. Jag hade själv en dialog med personalen i samband med larmet och jag säger samma sak. Här står ord mot ord.
4) Kommunen vill att vi ska betala fakturan för brandkårsutryckningen, drygt 5.000 bagis. - Här säger jag nej. Vi har bett om lov att använda rökmaskinen. Eftersom vi inte känner till hur rökdetektorer osv. fungerar, så kan vi inte bedöma lämpligheten i att använda den. De tre senaste åren har vi använt rök uppskattningsvis 30-40 gånger utan några som helst problem. Godkännandet fick vi av förvaltarna av Tibblehallen, dvs Medley, och vi har använt rökmaskinen med deras goda minne hela tiden. Men nej - vi har inget skriftligt avtal kring detta...

Nu är jag inte en person som låter mig nedtryckas så där i största allmänhet, men tro mig, kommunrepresentanten gjorde vad hon kunde. Visste ni att jag kunde fått två års fängelse på kuppen, enligt henne? Det slutade med att jag blankt vägrade att ta fakturan, och att kommunrepresentanten minsann skulle nagelfara Täby IS och se till så att alla eventuella felsteg i framtiden skulle bestraffas och hon inte skulle se mellan fingrarna vad gällde speciellt oss. Jag avslutade med att säga att jag noterade hennes hotelser.


Det kanske var korkat av mig att medverka till att det blev ett bråk så där. I ett annat läge hade vi säkert kunna dela på kostnaden eller hittat någon annan kompromiss, men jag blev så förbannad på hela upplägget där det nu i efterhand framstår som att hela mötet bara gick ut på att jag skulle ta skit av tre sampratade personer samt dessutom sitta med hela skuldansvaret och hela kostnaden. Kommun och föreningsliv i samverkan - jojo.


För mig framgick det för övrigt hur oklar hela ansvarfrågan kring användande av hallar generellt sätt ser ut. Framförallt kring brandskydd och brandsäkerhet. Inga instruktioner eller regelverk så vitt jag kan se och framförallt ingen som helst diskussion i ämnet. Men det kommer nog framöver har jag en svaaaag känsla av...

Visst är det är kul med ideellt arbete...


Om man då övergår till det som jag egentligen tänkt skriva om, nämligen den mer inspirerande delav av mitt innebandyliv. Nu nyligen har jag blivit intervjuad två gånger. Först av en aktad och välrenommerad skribent (ha, ha får väl smöra lite, får se hur jag reagerar när jag väl ser resultatet). Intervjun kommer att publiceras under morgondagen om jag förstått det rätt. Och sedan en andra intervju av projeketet "Lyfta Damelit", eller rättare sagt av det företag som fått i uppdrag att analysera läget i Damelitföreningarna.

Båda intervjuerna hanterade bl.a. frågan om Damelitens utveckling framöver och jag inser nu i efterhand att jag kanske inte tänkt igenom frågan så mycket tidigare. Jag "tvingades" att svara på frågor och "tvingades" därmed också att ta ställning. Mot slutet av den andra intervjun upptäckte jag att jag hade nog t.o.m. ändrat ståndpunkter i en del frågor. En fråga som jag inte tänkt så mycket på tidigare är den om konkurrens. Min uppfattning är att konkurrens är grunden till all utveckling. Lokalt här i Täby har vi alltid "fightats" med Täby FC (tidigare IFK Täby), ibland lite på skoj och ibland på blodigt allvar. Det har drivit oss till att utvecklas och bli bättre och jag är helt säker på att Täby FC skulle ge samma beskrivning.

Detsamma gäller nu våra lokalkonkurrenter i Elitserien, Huddinge IK och Balrog. Det är klart att vi måste utvecklas och helst bli bättre än dem. Annars kommer vi ju inte att överleva på sikt. Detsamma gäller hela Elitserien. Vi måste få mycket mer konkurrens, på alla plan. Det ska vara "skitsvårt" att ta sig till Elitserien och det ska vara lika "skitsvårt" att klara sig kvar. Och det ska vara otroligt svårt att ta sig till slutspel, gå till final, etc. Det ska dessutom kosta en hel del, enkelserie är ett måste, osv. Ja, ni följer nog mitt resonemang. Allt detta för att utveckla oss själva och för att utveckla hela Daminnebandyn. Om det är för enkelt så får det ingen status - och det är det värsta som kan hända.

Och vi kanske bara ska ha 12 lag i Elitserien, allt för att öka konkurrensen? Eller kanske dela upp serien efter halva tiden där de bästa gör upp medaljerna och resten fightas om att slippa åka ner. Konkurrens, konkurrens och åter konkurrens.

Det som nog var mest beklämmande i intervjun av "Lyfta Damelit" var att det var ingen annan som hade nämnt det tidigare. Snarare var det tvärt om att man tyckte att konkurrensen var jobbig och att man helst ville minska den. Lite skyddad verkstad så där. Snacka om att vara på defensiven = noll utveckling.


I båda intervjuerna pratade vi också en del om föreningsstruktur, organisation osv. Jag lämnar frågan här annars tycker nog alla att jag bara är en uppblåst kaxpelle. Och det kan man ju få äta upp framöver. Jag tyckte för övrigt, på en direkt fråga, att Pixbo är den mest välutvecklade Damelitföreningen i Sverige. Ta till er i Götet - ni är bra!

Vi har kanske ett innebandygymnasium i Täby till hösten förresten, bara så där (Förlåt Göran, det var nog bra ändå).


Det är mycket nu...

Mycket på jobbet och mycket med innebandyn. Då hinner jag inte blogga lika frekvent. Har egentligen en hel del i huvudet.

Först...

Hur kan Engelholm i helgens viktiga match mot Rönnby enbart ställa 14 spelare på banan? Inför säsongen värvade man flest av alla och gjorde en nysatsning. Visst, man har säker haft skador och andra naturliga frånfall, men man har också ett seniorlag till i föreningen genom Engelholm Ungdom. Att så här i slutspurten endast mäkta med att ställa 14 spelare på banan känns inte seriöst. Det är något som inte står rätt till i Nordvästra Skåne.

Hur kan Rönnby i sin Göteborg/Engelholm turné enbart ta med sig 13 spelare? Under säsong har man varvat matcherna genom att till och från bänka förstakedjan för att spara dem "pga av det hårda programmet". Flera gånger har det resulterat i ras under de perioder som de bänkats. Nu senast mot Endre förra helgen. Jag vet inte orsaken till denna spelarbrist, men det är en tydlig signal om att allt inte står rätt till.

Ytterligare ett lag har likartade problem, nämligen Falun. Nu senast tackade Sara Kristofersson nej till landslagsspel för att hon är sliten och vill satsa på laget och slutspel. Även Falun har spelat otroligt ojämnt över säsongen och varvar strålande spel med väldigt mediokra tillställningar.

I mina ögon har alla dessa tre föreningar någon form av problem, men jag vet inte vad. Och jag tror nog att jag avstår från vidare spekulationer...

Sedan...

Satte Ö-vik sin sista potatis när man förlorade mot Karlstad i helgen? Dubbla förluster mot Värmlänningarna har man inte råd med om man ska till slutspel. Jag tror att de är borta.

Fortsätter Dalens förlusttrend... då är de inte med i slutspelet heller. Undrar vem IKSU ska välja då?

Tog KAIS Mora och Endre sista halmstrået? Håller Huddinge? Håller vi? Ha, ha, att spekulera kring slutspelskandidaterna är roligt och äntligen är det lite drag och spänning i Elitserien.

Och mera...

Regionslutspelet i helgen (Östra gruppen) för DJSM ser ut att bli en farsartad historia. Sex lag ska göra upp om en mycket attraktiv plats på Innebandyfesten:
Täby IS - spelar dubbla Elitseriematcher lördag + söndag mot Pixbo och Engelholm. Prioriteringen är solklar för vår del. Elitserien går först.
Huddinge IK - spelar också dubbla Elitseriematcher. Jag tror att deras prioritering också är enkel.
Hammarby - Juniorerna är numera samma som damlaget och de har också en seriematch på söndag som krockar. Spelas samtidigt som en eventuellt semifinal på söndag.
Täby FC - Samma visa där; juniorer = damlag, men de har kunnat flytta sina matcher i Damserien (Div 2 Stockholm) och kan sätta bästa lag på plan.
Hässelby - Precis samma som Täby FC. Har flyttat matcher för att kunna prioritera JSM.
Telge SIBF - Juniorer är delvis samma som damlag och de har match på lördag. De flyttade (Telge är arrangör) gruppspelsmatchen mot oss till fredag kväll allt för att kunna ställa det bästa laget på plan i alla matcherna.

Summa sumarum, de tre lag som jag betraktar som starkast: Huddinge IK, Hammarby och vi själva kan inte ställa upp med bästa manskap. Fältet är fritt för Hässelby, Täby FC och Telge som har kunnat flyttat runt sina matcher och som ställer upp med sina bästa lag. Vi har gnällt tidigare år på att Innebandyfesten har krockat med förbundsserierna, nu fick vi som vi ville att Innebandyfesten inte krockar längre. Istället fick vi en värre krock än någonsin under regionslutspelet. Nåja, det känns svårt att klaga. Jag vet att helgerna inte räcker till för hela programmet. Bitter? Nej, inte alls. Låt oss spela om det först, så kan jag eventuellt få vara bitter efteråt istället...

Ännu lite till...

Susanne och jag såg andra halvan av CTFC och Jönköping idag. Starkt av CTFC att vinna när man inte spelar på topp. Saknade Danne idag. Stackars Jönköping var nästan förtvivlade efter slutsignalen. De kämpade och slet matchen igenom och hade slutligen öppet mål med 10 sekunder kvar - och missade. Är man ett lag i motgång så är man.

Och slutligen...

Det händer mycket intressant nu på innebandyfronten. Låt mig få återkomma...

Höll på att glömma...

Vi vann över Hammarby i DM i går och spelar final mot Balrog inom kort. Ärligt talat en ganska medioker historia, men kul att de unga tar chansen när de får den. Jag tänker självklart på Sofie Eklöw 16 år som helt klart är ett framtidsnamn att lägga på minnet.

Torsk mot Balrog

Det är väl inte så mycket att säga om det. Vi gör en bra match men speciellt Balrogs förstalina är helt grym. Trots att alla spelare är väl samlade och tar bra position så har de (speciellt Minne) en förmåga att hålla i bollen en liten, liten stund extra och helt plötsligt så är alla markeringar borta. Det såg retfullt enkelt ut flera gånger.

Matchen var i publikens smak. Många chanser år båda hållen och bitvis underhållande spel. Men periodvis lite avslaget också. Ingen riktig derbystämning. Utom i slutet när de nyblivna landslagsspelarna Sara Bergström och Erika Tjusberg krockade och låg kvar på golvet ganska länge. Usch det såg inte bra ut från läktarhåll men båda reste sig så småningom. Fullt liv på bänken och Balrogs tränare skrek högst.

Vi har åtminstone en bra förmåga att göra mål mot Balrog. 14 mål i serien så här lång har nog ingen annan mäktat med. Deras backlinje är stabil. Matilda Holmbom har hittat hem till backplats och spelade klart bättre än i början av serien. Jag förstår precis varför forwards inte gillar att möta henne. Ha, ha jag var nog likadan när jag var aktiv en gång i tiden.

Det blev både städning, undanplockning, barntröstning och jobb efter matchen. Därav det sena inlägget. God Natt!

Härligt Sara Bergström!

Första gången jag såg Sara spela var i Gröndalshallen i Nynäshamn 2005. Vi mötte Ristomta (numera Nynäshamns IBK) i Dam Div 2 här i Stockholm. Redan innan matchen var hon ett bekant namn och jag var väldigt nyfiken. Förväntningarna infriades helt och även om vi vann enkelt (6-1 i en tidig seriefinal) så var Sara otroligt bra. Vi stängde av hennes löpvägar i spelvändningarna så hon fick nog bara till en assist :-), men det som imponerade mest var hennes spelsinne. Hon öste in poäng redan då och vann skytteligan i Dam Div 2 både det året och året därpå.

Våren 2006 kom Sara till Täby och var med från början i vår Elitseriesatsning. Det var en omställning från Div 2 och det tog ett tag innan hon vande sig vid att inte vara den som ska göra alla poäng. Det fanns andra spelare runt omkring som både leverade och förväntade sig att få pass tillbaka. Och sakta men säkert lyfte Sara sig i match efter match och till sist blev hon bästa poängplockare ändå.

I år har Sara fortsatt att utvecklas och det är definitivt inte slut där. Sara har en träningsvilja och inställning till innebandyn som gör att hon kommer att fortsätta utvecklas. I fjol skrev jag en krönika där jag nämnde att Sara hade utvecklats mycket och att det bl.a. berodde på att hon knappt missat en enda träning under hela säsongen. På träningen efter kom Sara fram till mig och sa lite försynt: "det stämde inte det som du skrev Göran, om man ska vara noga så har jag faktiskt inte missat en enda träning på hela säsongen".

Stort grattis Sara, du är väl värd chansen! Glöm bara inte bort att ha kul också.

Truppen i övrigt var lite överaskande. Framförallt de namnen som inte var med. Tydligen var en del icke-namngivna spelare indisponibla, så det förklarar väl en del. Förutom Sara så är det tre debutanter som känns väldigt roligt att de fått chansen:

- Erika Tjusberg är Balrogs bästa back i match efter match och det är helt välförtjänt att hon får chansen.
- Elin Reinestrand i Karlstad spelar en rak och enkel innebandy och gör väldigt få misstag. Jag har mest imponerats av hennes defensiva kvaliteer men nu när Jan Vaara också nämnder hennes offensiv så känns det bra att hon får chansen.
- Anna Wijk är kanske den största talangen som finns i Sverige just nu. Jag hade förmånen att se henne redan 2005 när hon spelade i Alba. Redan då syntes det vilken potential som fanns. Kul att landslagsledningen vågar ta med henne redan nu.

Balrog borta är inte det lättaste

På onsdag spelar vi mot Balrog borta. Knappast en enkel uppgift. Balrog kör över allt och alla för närvarande och deras nyckelspelare levererar hela tiden. Är det månne deras slutspelskänsla som börjar infinna sig eller är det något annat?

Storvinster mot Huddinge, 16-0 på två matcher, och 8-0 på Karlstad imponerar. Det är inte ofta man håller nollan i innebandy och man gör det tre gånger på en vecka. Otroligt faktiskt. Vinsten mot Rönnby i helgen förvånar mig inte alls däremot. Balrog känns klart starkare och Rönnby har en alldeles för tunn trupp. Jag tror inte att de går till final i år. Törs man gissa på att Helena Lundqvist dyker upp snart? Bara en dryg vecka kvar innan övergångsfönstret stänger. Och stackars Sala SIlverstaden lär inte behålla sin förstaplats i Div 1 Östra när Helena försvinner.

Kan vi vinna mot Balrog då? Klart vi kan. Inte bara för att Barlog kanske blivit övermodiga med sina segrar, utan för att vi spelar en bra innebandy. Notera!! att vi lyckats skriva en "inför matchen analys". Klicka på Angels längst ned till vänster på sidan och sedan hittar du säkert rätt. Kors i taket. Det tål att firas! Varför inte med en vinst på onsdag.

Resultaten i helgen var ganska bra för oss. Endre, Ö-vik och KAIS Mora har nu en bit upp till sluspelsplatsen och det blir inte lätt att hinna ifatt. Alla vi andra ovanför kommar att kämpa livet ur oss för att behålla våra slutspelsplatser. Mitt tips är att de inte klarar det, men hur bra är jag på att tippa?

Två intressanta innebandymöten i går kväll. Ett kring nästa säsongs struktur på junior- och damsidan. Och ett annat kring marknads- och evenemangsbiten. Kändes bra båda två - även om det som vanligt återstår mycket jobb. Vad gäller strukturfrågan så handlar det också mycket om förankring och att få alla att driva i samma riktning. En underskattad del av föreningsutveckling...

Järfälla hemma i Tibble, och samarbetet? med Djurgården

Den matchen vill jag inte missa. Jag träffade en del folk i Järfällas arrangemangsgrupp redan i måndags, när jag satt och filosoferade ni vet, när de "inspekterade" arenan. Jag förklarade att de inte behövde använda CTFC.s reklamfyllda sarg, det finns en annan utan reklam. Förlåt CTFC! De fick en mini-förklaring över musikanläggningen, och nej, de där fina spotlighterna i taket går inte att använda. Elen i Tibble är från 70-talet och det är mycket som inte funkar, tyvärr. Belysningen på läktaren släcker man i vaktmästarkuren utanför hallen, och jag pekade ut de två reglagen där man kan släcka hallbelysningen.

Det ska bli intressant att se hur de väljer att köra själva arrangemanget. Kanske få lite inspiration? Blir det någon intro? Vilken musik? Hur gör de vid målen? Någon kringaktivitet? Alla tips är bra! Vi satte som mål för vår egen del att få till ett publiksnitt på 400. I fjol hade vi ett snitt på 243 och i år ligger vi så här långt på 244. En ökning (ha, ha) men långt ifrån vårt mål. Vi hade många tankar och idéer när vi hade arrangemangsmöte i början av säsongen, men vi har inte haft ork och kraft att genomföra det vi planerade. Det blir så ibland i ideellt drivna organisationer och vi har varit tvungna att prioritera annat. Jag vet att vi kan nå vårt mål. Det är inte idéerna, ambitionerna och planerna som saknas. Bara kraften, så här långt.

Jag läste på Ladies Edition om samarbetsplanerna mellan Djurgården och Järfälla. Jag blev ärligt talat lite förvånad. Om man börjar med damsidan, som jag som vanligt har lite bättre koll på, så havererade Järfällas Damlag inför säsongen och spelarna spreds för vinden. Man har kvar ett juniorlag och en grupp per vartannat årskull. En ganska begränsad tjejverksamhet ärligt talat. I Djurgården har man ett damlag på väg uppåt. Man leder Div 2 här i Stockholm och allt tyder på att de får kvala till Div 1 till våren. På ungdomssidan är det också en begränsad verksamhet, lite strölag här och där ser det ut som, och helt utan framgångar.¨Det kan finnas en synergieffekt på seniornivå men annars har jag väldigt svårt att se poängen med samarbetet.

Järfällas har däremot en stor och framgångsrik verksamhet på killsidan. Seniorer i SSL samt både juniorer och ungdomslag på toppnivå i många årskullar. Det ser väldigt bra ut. I Djurgården har man en sovande verksamhet med herrar i Div 5 och spridda ungdomslag långt ner i Divisionerna.

Vad ska man då samarbeta kring? Geografiskt ligger föreningarna långt ifrån varandra och det är inte ens enkelt att ta sig emellan med kollektiva medel. I Ladies Edition pratar man om utbyte av ledare och ungdomar. Jag förstår ingenting. Jag kan se vissa synergier mellan det uppåtgående damlaget i Djurgården och den gemensamma (visserligen ganska begränsade, även sammanslaget) ungdomsverksamheten. På herr/killsidan ser jag inga synergier alls. Är det namnet som Järfälla är ute efter? Ser Djurgården en väg ur anonymiteten? Varfär säger man inget om det isåfall.

Är det en tillfällighet att man inte skriver något alls om detta varken på Djurgårdens eller på Järfällas hemsida? Är det en anka rent av? Ärligt talat, jag förstår ingenting. Kan kanske Gittan sprida någor ljus över detta? Du som trots allt spelar i Djurgården.

Vi hjälper gärna Balrog...

Vi hade vårt möte kring policy, målsättning, osv i går och det var både intressant och välbehövligt. En stor del av diskussionerna handlade om hur man hanterar de svåra frågorna kring toppning, nivåindelningar och elit/bredd. I princip går vår policy ut på att vi är en förening för både Elit och Bredd. Inte Elit på bekostnad av Bredd men inte heller Bredd på bekostnad av Elit. Vi har lyxen av att vara en väldigt stor förening med stora kullar i de olika åldersgrupperna. Normalt ca 80-100 för killarna och 40-50 för tjejerna, varierar en del mellan årskullarna så klart . Det gör det otroligt mycket enklare att hantare båda Bredd och Elit parallellt.

I Stockholm spelar man från 13 års ålder (beoende på hur man räknar, men jag avser denna säsong de barn som är födda 95) seriespel i olika divisioner. På killsidan är det tre divisoner första året och för tjejerna är det två. För killarna blir det sedan ytterligare en nivå året därpå med fyra divisoner. Tjejerna håller sig två eller tre divisioner beroende på hur många lag det finns i varje årskull. Året innan, dvs när man är 12 år så kvalificerar man sig för divisionspel året därpå. Därför måste man "kraftsamla" fullt ut det året. Hamnar på efterkälken, t.ex. i lägsta divisionen året därpå, så hämtar sig laget aldrig. De bästa spelarna fösvinner och det blir mer eller mindre en breddverksamhet framöver. Därför är vår policy att vi ska göra en nivåindelning för våra 12-åringar. Vårt mål är att ha en träningsgrupp för "Eliten" och en eller flera träningsgrupper för "Bredden". Alla får plats och alla får spela efter sin nivå. Detta låter enkelt, men alla som är engegerade i ungdomsidrotten vet att detta inte alls är så enkelt och självklart. För oss är det viktigt att policyn är tydlig och att vi hela tiden jobbar aktivt med frågorna.

Två intressanta matcher i kväll:

Sten Sture - Hammarby i Fyrishov. StenSture tränar på större arrangemang och flyttar in i Fyrishov. Det känns som att de är en intressant Elitkandidat inom kort. Viktigt för Hammarby, men de ska väl inte räcka till mot Serieettan? Men någon gång ska det vända tycker jag, varför inte redan i kväll. Efter kvällens match har de bara fyra matcher kvar, bl.a. mot topplagen Årsta och Sala Silverstaden. Bortamatchen mot Falun Ungdom den 14 februari blir nog väldigt viktig för båda lagen. Det ryktas om vidare turbulens i Bajen, men jag har inte egen fakta så jag avstår nog ifrån att spä på ryktena.

Huddinge-Balrog i Storängshallen. Balrog med skadeproblem och ett taggat Huddinge. Viktiga poäng framförallt för Huddinge som vill behålla sin slutspelsplats. Gittan skrev om de ekonomiska problemen i Balrog. Inte lätt när man väl hamnat fel i kalkylerna. Vi var på vippen att ringa till Roland och erbjuda oss att hjälpa till. I utbyte mot Limpan... Övergångsfönsret stänger inte förrän om två veckor. Hon skulle passa in perfekt tillsammans med Sandra Mattsson och Sara Bergström. Den kedjan hade skrämt slag på vem som helst.

Ja, det blev som jag förutspådde. IKSU Ungdom stärktes upp med Elitspelare från IKSU. De började balansera väl nära nedflyttningskanten och det var dags för "mamma" att agera. Pixbo har gjort så kontinuerligt under åren och har fått otroligt mycket badwill i Göteborgsregionen. Får se hur det blir med gullgrisen IKSU. Men det kanske bara är en gullgris utanför Umeå. Så här skrev t.ex. fd. Ersbodaspelaren Nina Hellas, numera Dalen, om det hela. Helt enligt regelverket men lite tufft för Ersboda som fick stryk med  10-1 och tappade mark i tabellen.

Våra junior förlorade DM-finalen mot Vendelsö i måndags. Inte mycket att säga om, Vendelsö var starkare och vann välförtjänt med 2-1. Jag lider med tjejerna, speciellt den handfull spelare som varit med och förlorat alla tre åren i sträck.

Fotbolls-VM 1978

Ja, vilket underbart VM. Mitt första i Sydamerika och det var verkligen något annat än hemma i Europa. Stämningen i Argentina var helt sanslös - åtminstone är det min minnesbild hemma från TV-soffan.

För Sveriges del gick det minst sagt uruselt. Efter inledande 1-1 mot Braslien, svenskt mål av det Malmöitiska yrvädret Thomas Sjöberg, så kändes allt hoppfullt, men sedan avslutade vi gruppspelet med två 0-1 förluster mot Spanien och Österrike. Sist i gruppen och respass direkt. I matchen mot Brasilien minns jag speciellt Bosse Larssons tunnel på Rivelino första gången han rörde bollen.

Malmö FF hade förresten ett fantastiskt lag i slutet av 70-talet och tänk att de spelade final i Champions League 1979, eller Europacupen som det hette på den tiden. Förlust mot Nottingham för er snorvalpar som inte har koll. Inne på Malmö Stadion så har de fortfarande en lagbild från den säsongen. På andra sidan i foajen är undertecknad också med på en lagbild. Jodå, den hänger kvar, jag kollade så sent som i somras.

Det bjöds på en hel del fantastiska mål: Archie Gemmills mål mot Holland pratar man fortfarande om i Skottland, eller Perus Teofilio Cubillas märkliga friskparksyttersida mot Brasilien. Arie Haans mäktiga långskott, bl.a. avgörande 2-1 mot Italien i semifinalen. Eller varför inte Nelinhos skruvboll Ha ha, jag minns dem som om det var i går.

Argentina hade ett fantastiskt hemmastöd, men spelade egentligen ganska knaggligt under inledningen av VM. De profiler jag minns mest var Leopold Luque och Mario Kempes som slutligen också vann skytteligan i VM. En långhårig (alla i Argentina var långhåriga redan på den tiden) fighter som jag aldrig hörde talas om något mer efter VM. Osvaldo Ardiles and Ricardo Villa gick däremot till Tottenham efter VM och eftersom man på den tiden följde Engelsk fotboll i Tipsextra så var det en stor händelse.

Det sydamerikanska derbyt i det andra gruppspelet mellan Argentina och Brasilien slutade 0-0, men var en ostädad historia med massvis av fult spel och filmningar. Jag minns att jag var lite chockad över matchen. Det var inget som vi var vana vid här hemma. Argentina hade slutligen avgörandet till att få spela en efterlängtad final i egna händer - om de kunde besegra Peru med minst fyra mål i den avslutande gruppspelsmatchen. Argentina vann med 6-0, men matchen blev omdiskuterad efteråt för att vara uppgjord. Notera att Argentina på den tiden var politiskt minst sagt instabilt. Man var mitt uppe i "Det smutsiga kriget" och landets styrdes av en militärjunta. Själv förstod jag inte så väldigt av det politiska på den tiden.

Finalen mellan Argentina och Holland var en helt fantastisk föreställning. Det inledande konfettiregnet var grymt och satt kvar på näthinnan långt långt efteråt. Man spelade i princip hela matchen med konfetti runt dobbarna. Argentina vann med 3-1 efter förlängning. Här kommer ett kort sammandrag.

Jag gick i åttonde klass på Kroksbäcksskolan i Malmö och ägnade mig fortfarande mycket åt fotboll. Men även biljard dagligen på den lokala fritidsården och jag blev ganska hyfsad efter allt nötande. Jag spelade fotboll i klassiska Limhamns IF och vi hade ett riktigt bra lag på gång.

Om jag minns korrekt, så var detta också året då jag spelade handboll en säsong med Limhamns IF. Innebandy var det inte så väldigt mycket bevänt med. Lite på skolan och lite i olika tävlingar mellan fritidsgårdar i Malmö. Jag minns både matcher mot min kusin på Kirsebergs fritidsgård och en turnering, Malmömästerskap för fritidsgårdar tror jag att det var, på Munkhätteskolans idrottshall som höll på att urarta i slagsmål. Min skola var väl inte den mest välartade i Malmö om man uttrycker sig försiktigt. Ja, ja det var tider det.

Jag extraknäckte fortfarande med att sälja Kvällsposten även om jag hade underhuggare som stöttade när jag inte hade tid (spelade väl någon fotbollsmatch eller så...). Får se ifall Jättestora U kan hjälpa till med uppmuntrande korrigeringar den här gången också?

Sitter och filosoferar på läktaren i Tibble CC

Ja, vad ska man annars göra en måndagkväll? Damjuniorerna fick ta över damlagets träningstid. Damerna behövde en vilodag och juniorerna behövde en träning inför DM-finalen i morgon. Eftersom Stora S ska spela i morgon så skjutsade jag henne till träningen. Egentligen är det emot kommunens regelverk att byta tider så här. Icke använda tider ska återlämnas, men praxis är något helt annat och det är för övrigt helt OK med oss som huserar på CC.

Jag läste på Ingrids blogg att hon trodde att jag hade något otalt med KAIS Moras ledare. Nej inte alls. Däremot tillhör KAIS Mora ett av de lagen som ibland uttrycker en ganska onyanserad bild av sina egna matcher. De är inte ensamma om den egenskapen och det är inget brottsligt i det. Det finns några andra syndare också. Bl.a Endre och Pixbo. Lustigt nog tyckte Ingrid att Johan i Endre skrev grymma texter. Han är väl en av de största syndarna av alla och definitivt en av anledningarna till att Endre inte är så populära i alla läger.
 
Å andra sidan så kan man vända på hela resonemanget. Jag är en stor fan av Ehsan och hans blogg och stöter på honom varje vecka här i Tibble. Man kan tycka mycket om hans blogg, men särskilt nyanserad är den inte. Själv vill jag utnämna honom till Poeten i Täby. Han "mustiga" språk och sågningar håller världsklass. Det finns ingen annan blogg som jag garvar åt så mycket som Ehsan. Läs bara hans inlägg om CTFC-matchen i går. Vad andra utanför Norra Stockholm tycker om hans bloggtexter kan man bara fantisera om.

Allt ligger väl i betraktarens ögon. Och ärigt talat är det bara kul när någon vågar sticka ut. Personligen hade jag gärna sett att vi själva var betydligt kaxigare men jag känner inte riktigt att jag får de andra med mig. Och när man är kaxig själv så får man räkna med samma behandling tillbaka.

Landslaget borde möta Caperio/Täby istället

I dag var det förnedringsinnebandy i Tibblehallen. Sällan har väl Pixbo blivit så avklädda som när CTFC hade ren och skär lekstuga. Det var visst en del spelare sjuka i bortalaget, speciellt saknade jag Fisken (Henrik Qvist) men i dag hade nog inte ens hans vinnarskalle haft någon betydelse. Kimmo Eskelinen tycker att landslaget skulle spela träningsmatcher mot landslaget #2, precis som handbollslandslaget gjorde nyligen. Det är visserligen bättre än att spela mot Docushop.se, men jag har en bättre idé. Låt landslaget möta CTFC istället. Det är inte så många av CTFC´s spelare som platsar i landslaget, så de kan väl spela för CTFC i den matchen. Det hade blivit en sevärd tillställning och jag hade utan vidare varit beredd att sätta en slant på CTFC. De är glödheta för tillfälllet! Hur var det med Danne Bron Sundbom idag? Ja, han gjorde ett klassmål via köksvägen, men i övrigt var han iskall. Men det spelade ingen roll.

En lagdel som är lite underskattad i CTFC är försvaret och idag tyckte jag speciellt att två spelare var sanslöst bra. Jörgen Söderberg och Thomas Ahlm. De förlorade knappt en närkamp och stod för många sköna uppspel. De var nästan felfria i passningsspelet. Det starka förvaret är en underskattad del i framgången för årets upplaga av CTFC.

Med lite distans till våra vinster mot Dalen och KAIS Mora i helgen så känns det fortfarande fantastiskt bra. Det är just de här matcherna vi förlorade i fjol. Jämna matcher mot de andra strecklagen. Mycket diciplin, kombinerat med stark vilja och individuella prestationer gjorde oss till vinnare i helgen. Nu ligger vi på fast mark över slutspelstrecket, men med lite fler matcher spelade än de andra lagen i den haltande tabellen. De kommande tre veckorna har vi bara en match, mot Balrog borta den 21 januari. Så vi får väl se vad som händer när de andra har chansen att hinna ikapp. Vi måste fortsätta vara ödmjuka. Det är långt ifrån klart med slutspel och många viktiga matcher återstår, men så här bra har det inte känts på länge.

På tisdag spelar vi för tredje året i sträck final i junior-DM. Jag vet inte vilka damspelare som är med, men några blir det säkert. Kanske stora S?

På onsdag har vi ett viktigt styrelsemöte då vi ska ägna hela mötet åt vår policy. Den behöver uppdateras och för en förening som Täby IS, som har ambitionen att vara just en Förening och inte en paraplyorganisation åt ett antal olika lag, så är det otroligt viktigt att ha en bra och tydlig policy. Jag ser fram emot diskussionerna.

Vilken innebandyfest det blev i Tibblehallen i helgen. Jag vill passa på att tacka Susanne för att hon ställer upp. Efter vår egen match mot KAIS Mora så sa hon: "om vi skyndar oss hem så hinner vi äta innan CTFC spelar, för du vill väl se den matchen också?"  Det är annars inte helt självklart att lägga så mycket helgtid på innebandyn. Jag var inte alls säker på ifall jag skulle gå och det kändes inte helt "politiskt korrekt". Tack Susanne!

En innebandyfesthelg i Täby

Sex friska poäng i helgen och det var två riktigt tunga segrar. När KAIS Mora gjorde 5-3 i början av tredje perioden så syntes det ändå på bänken att "nu djävlar, det här vänder vi tjejer". Och som de gjorde det. Fyra raka baljor och den sista i öppen kasse. Ridå för KAIS Mora men nu slipper vi åtminstone deras kommentarer efteråt. Det blir förmodligen knäpptyst.

KAIS är bra, mycket bra, men i dag hade vi marginalerna på vår sida. Så är det ibland i sportens värld.

Ett kort inlägg tar slut här. Jag måste hinna äta innan nästa fest börjar. CTFC möter Pixbo på Tibble CC om en dryg halv timme. Skynda, skynda!


One down, and one to go

Det blev en ganska komfortabel vinst mot Dalen till sist. Matchen inleddes annars med ett antal yra höns som helt hade glömt bort sina positioner och vi ska vara glada för att vi inte hade 2-3 mål i nacken efter 10 minuter. Lite överdrivet kanske men inledningen kändes verkligen inte bra. Men det syntes på Dalen att de inte gjort så många mål i år. Ett snitt på fyra mål framåt per match är väldigt lite och de hade inget självförtoende i lägena de fick.

Vi gjorde lite orättvist 1-0 efter 15 minuter och då vände matchen. Även om vi inte gled iväg målmässigt så kändes det aldrig riktigt hotfullt och vi hade ganska bra koll på resten av matchen.

De andra matcherna slutade programenligt och nu får Engelholm och Karlstad göra upp om kvalplatsen neråt. De möts nästa helg så då är det upp till bevis. En intressant match på Gotland (Endre-Falun) i morgon och en intressant match i Tibblehallen (Täby IS - KAIS Mora). När vi förlorade mot Dalkullorna borta i fjol så var de rejält kaxiga och hånfulla. De var så otroligt mycket snabbare, hade mycket bättre teknik och var smartare i största allmänhet. Bra minne jag har va? När vi vann senast var det däremot knäpptyst. Får se hur eftersnacket blir efter matchen i morgon. Nu ligger vi på fjärde plats i serien och det har väl aldrig hänt förut, och med en vinst i morgon så försvarar vi platsen ett tag till.

Viktiga matcher för strecklagen

Vi spelar två sex-poängsmatcher och har definitivt inte råd att förlora. Om vi ska hålla undan för de andra nedanför bör vi ta minst fyra poäng. Personligen tror jag att vi får det lättare mot Dalen än mot KAIS Mora. Vi kommer säkert att äga boll mycket mot Dalen och kan vi bara vårda uppspelen och vara diciplinerade i hemjobbet när spelvändningarna kommer så ska vi ha en bra chans. Mål framåt gör vi alltid.

Mot KAIS Mora blir det en viljekamp och jag tror att vi är tillräckligt taggade för att kämpa ner dem denna gången också. Sista vände vi i slutminuterna och vann sedan i sudden. Båda matcherna handlar till stor del om inställning, både från oss och motståndarna.

Tjejerna tränade i går vilket är ovanligt för att vara fredag. Stora S hade ett antal feta bollmärken på benen med sig hem så ni kan nog gissa vad de tränade. Gott om gubbar på läktaren också. Alltid kul. Thomas Ericsson stannade till i Stockholm sedan Stadslagshelgen i Linköping och då blir det alltid en massa kul innebandysnack (som om vi gubbar någonsin pratar annat än innebandy...). Sandra Linder pryder matchaffichen inför Dalenmatchen, såklart, och är frisk och klar för match. Vi är ovanligt skade- och sjukfria om jag ska ge en sista rapport från laget..

Det är lite av en ödeshelg för Endre också. Man kan bara inte tappa mot både Falun och Karlstad, då hämtar man sig aldrig. Däremot tror jag att det är två mycket svåra matcher trots hemmaplan. Falun är i kanonform och kan de bara spara på krafterna i lördagsmötet mot Balrog så får Endre det tufft. Men med tanke på Faluns jämnhet (OBS ironi) så kan de lika gärna förlora klart i båda matcherna. Även för Karlstad är det viktigt att vinna om man ska ha en realistisk chans att nå slutspel, och för all del för att slippa kvalet neråt i vår.

Pixbo har chansen att klättra över slutspelstrecket för första gången. Vem trodde det när serien började? Jag tror inte att de går på en mina mot Engelholm en gång till.

RIG vann i går och jag tippade rätt för en gångs skull.

Härligt att vi är igång igen!

Div 1 kollen

Nu börjar snart slutspurten för Div 1 serierna och det är alltid lika spänannde att se vilka som är på gång till Elitseriekval.

Norra:
Det spelas en otroligt viktig match i morgon som kan bli helt avgörande för serieutgången. Umeå City ligger i topp i serien med RIG hack i häl. Om Umeå vinner mot RIG tror jag inte att de släpper ledningen. På samma sätt om RIG vinner tror jag inte heller att de tappar. Notera att RIG tappade tre poäng mot Holmsund efter strul med Anna Wijks licens/övergång, annars hade de lett serien. Möjligtvis att Skellefteå kan blanda sig i fighten men jag tror inte det. Och inte kan väl IKSU Ungdom åka ut ettan, eller?? Kanske dags för lite draghjälp från "mamma" i några matcher?
Mitt tips: RIG vinner serien och får kvala till Elitserien, och debatten drar i gång igen...

Östra:
Mitt tidigare tips om att Råsunda skulle hålla undan är självklart högst osäkert. De förlorade tre raka matcher efter att jag började skriva att de skulle vinna. Förlåt Råsunda. Just nu är serien helt öppen och inte mindre än sex lag har en realistisk chans att ta kvalplatsen med lite flyt under avslutningen. Och snälla Hammarby, ni behövs i stockholmsinnebandyn. Lite ordning i leden tack. Ni hör inte hemma i Div 2. Ska man gissa på att Falun förstärker sitt farmalag nu i slutet av januari, innan det är försent? Tror nog inte det ändå, de behöver alla spelare för att klara slutspelsplatsen och vågar nog inte chansa.
Mitt tips: Sten Sture vinner och kommer sedan att dammsuga Uppsala på talanger (igen) för att förstärka, bl.a. ungtupparna Anna Torstensson och Evelina Sparf, om de inte lyssnar alltför mycket till locktonerna från RIG.

Västra:
Ja herregud, tanterna kan än. Inte kan väl Lockerud/Mariestad tappa den ledningen. Jag har följt innebandyn för kort tid för att ha upplevt deras storhetstid, men Johanna Ekeroth namn nämns fortfarande med stor respekt. Men även Jenny Lundman och Linda Söderberg Vuoluterä är gamla kompisar från förr. Dessa tre producerar en stor del av poängen. För mig är det bara tre namn på ett papper men visst hade det varit kul att få se lite gamla stjärnor nästa säsong.
Mitt tips: Lockerud/Mariestad vinner enkelt.

Södra:
Södra Dal leder och det är starkt efter att de tappat sin poängdrottning Theres Persson till Pixbo i  fjol. Men jag tror nog att den södra är den svagaste av de fyra Div 1 serierna. Pixbo Wallenstam har sitt farmarlag IBF i serien och visst är småtjejerna duktiga men de ska egentligen inte ligga i topp i Div 1. Visserligern förstärker de med Elitsspelare då och då, nu senast Isabell Krantz och Jessica Ek, men ändå. Men det hade varit väldigt kul om de vann serien, bara för att se hur Pixbo Wallenstam och Svenska innebandyförbundet skulle hantera situationen. För det kan väl inte vara så att den senaste förlustmatchen mot IBF Göteborg var en läggmatch? Nej, det var det säkert inte? Ursäkta påhoppet. Men, vad håller man på med i Småland? Ingen förening som tar täten och lyfter sig till Eliten. Synd, det skulle behövas ett Smålandslag. Det är trots allt det näst största distriktet i Sverige och de klarar sig ofta bra i Distriktslags-SM. Just nu ligger istället tre Smålandslag på nedflyttningsplats,  Färjestaden, Ingelstad/Växjö och Ljungby. Och när Olofström tappar sina unga talanger (Louise Wikström och Emelie Erdtman) nästa säsong så kommer även Blekinges stolthet att tappa mark. Det blir kanske Husqvarna i Västra serien som tar täten i regionen.
Mitt tips: Södra Dal vinner

Och alla som läst mina tidigare tips tar säkert det här med en stor gäääspning.

Det går bra för våra duktiga 94:or och 95:or

I Uppsala pågår Storvreta cup och i dag avgjordes klasserna för 94 och 95. Våra F94 vann hela cupen efter att ha besegrat Stockholms-bekantingen Bele Barkarby med 3-2. Ännu en framgång för laget som förutom att vinna  innebandymatcher också brukar få olika typer av Fair-Play utmärkelser, bl.a. i fjol under Lunarstorm Cup. Ett riktigt gott föredöme för Täby IS! Även våra F95 klarade sig hela vägen till final, men fick ge sig mot Västerås. Ändock en stor bedrift - alla vet hur otroligt svårt det är att gå långt i de stora cuperna.

Våra pojkar i samma ålder valde i år att åka till Göteborg och Gothia cup istället. De tyckte att de behövde lite förnyelse och ärligt talat så har Storvreta cup tappat stilen lite de senaste åren. Lite för mycket cup-industri och lite för lite hjärta.

Matchandet är långt ifrån klart men båda lagen är klara för slutspel efter idel vinster i sina gruppspelsmatcher. Ska bli spännade att följa under måndag och tisdag.

Våra scouter nere i Linköping var lite besvikna på spelet i distriktslags SM och tyckte att det kanske var lite för mycket flickinnebandy över det hela. De hittade en del talanger men de flesta var kända sedan tidigare. Kanske har den här åldersgruppen inte fått chansen att spela seniorinnebandy på samma sätt som sina föregångare de senaste åren. Det börjar bli fullt i seniorlagen efter att de första helsatsande ungdomarna har tagit plats. Hos oss själva ser man samma syndrom ganska tydligt. Våra tjejer födda 89-92 gjorde en ganska enkel resa till representationslaget, relativt sett. En "lyx" som de lite yngre inte kan utnyttja i dag då platserna redan är fyllda.

Nu drar det snart igång igen

Nästa helg har vi två otroligt viktiga matcher. Först mot Dalen på lördag och sedan KAIS Mora på söndag. Båda hemma på parketten i Tibblehallen. Vi krigar om en slutspelsplats och då måste vi vinna mot våra värsta konkurrenter. I fjol tog vi bara ett poäng i fyra möten mot båda dessa lag.

Sist vi mötte Dalen så hade de assisterande tränarna nyss hoppat av och jag hoppades lite egoistiskt på turbulens i truppen. Inför den här matchen så är det virvelvindar igen i Dalen då Örjan Lindberg inte fått förnyat kontrakt. Han spred väl inte precis några solskensvibbar efter sig i intervjun på innebandy.se - och de efterföljande kommentarerna vittnar om att de är starka känslor i svall. Själv har jag ingen som helst uppfattning i frågan och har heller inga fakta att luta mig mot. Tyvärr, för vår del, så tror jag att truppen sluter sig samman och är mer laddade än någonsin till helgen. Gittan som har gjort intervjun har tydligen en uppföljning på gång med Urban Karlsson. Jag ser fram emot den intervjun även om Urban brukar vara skicklig på att glida undan de flesta besvärligheter. Han har andats hetare luft än så här.

Vi har ett "miniläger" på Bosön i veckan som kommer och kommer att vara laddade till helgen. Musikdatorn har pajat men det är bara världsliga ting. LIte oklart med speaker också förresten.

Grattis Endre och Harald Hoffman till utmärkelsen som årets eldsjäl. Jag känner inte till Endre särskilt väl utanför innebandysargen men de flesta föreningar är mer eller mindre beroende av sina eldsjälar. Kul att det uppmärksammas. För mig var det ett helt nytt pris, eller har jag bara missat det tidigare?

Nere i Linköping pågår disktriktslags-SM för fullt för de yngre talangerna i innebandysverige. Förmodligen är RIG där på plats och delar ut lappar och "säljer" för fulla muggar.. Själv tänkte vi inte vara sämre den här gången och har lite scoutingfolk på plats. Men vi pratar nog med föreningarna först...

Lite uppdatering angående föräldarfrågan

Bara så att ingen missförstod det hela.... det är inte OK att som ledare favorisera sina egna barn i en lagidrott som innebandy. Det är inte heller fritt fram att bete sig hur som helst, och sedan "skylla på" att man bara är förälder. Min poäng var att det är viktigt att man är ärlig mot sig själv och att man är öppen för en diskussion kring sina dubbla roller. Däremot är det mänskligt att man kan göra misstag. Sluta hyckla var nog min huvudpoäng, om någon.

Nog om det, blir kanske lite fler kompleteringar i ämnet framöver.


Kan man vara både förälder och ledare för sina ungar?

Låt oss till att börja med fastslå att den breda idrottsrörelsen i Sverige är helt beroende av ett föräldraengagemang. I vissa idrotter är föräldrarna allt, och i andra är föräldrarna "bara" ett stöd och agerar som lagledare och i andra stödfunktioner. Inom innebandyn är det lite olika från förening till förening. I Täby IS, liksom i de flesta andra innebandyföreningar (som jag uppfattar det), så är det föräldrar som har i princip alla roller kring de nystartade lagen när ungarna är 6-7 år. Vi gör numera i vår förening som så att vi har ett gemensamt uppstartsmöte för alla intresserade föräldrar - innan de nya grupperna startar. Vi ger information och berättar en del om föreningen, våra värderingar, vår policy och andra praktikaliteter. Vi informerar också om; "ähum, jo det är en sak till - det är ni som kommer att vara ledare och ha alla roller kring laget när vi väl kör i gång nästa vecka... Har vi några frivilliga redan nu"?

Men lugn! Jag har ett lika gott samvete varje gång vi informerar om detta. Och det är aldrig några problem med att hitta föräldrar som vill engagera sig. Jag har fortfarande inte träffat nån förälder som i efterhand ångrat att de ställt upp som ledare, i vilken roll det nu än må vara. Jag uppmuntrar istället aktivt alla föräldrar att engagera sig i något som är fantastiskt roligt och som ger så mycket tillbaka. Tänk att få umgås med sina barn så aktivt, lära känna deras kompisar, kompisarnas föräldrar och känna att man kan lära ut något och kanske även vara förebild för barn och ungdomar - och inte minst få så mycket tillbaka. Det är helt enkelt fantastiskt roligt och ett stort privilegium som jag unnar alla föräldrar. OK, har jag predikat färdigt, förstår alla budskapet?

I början är kombinationen förälder och ledare ganska okomplicerad. När jag blev ledare för Lilla C, 6 år gammal, så fick jag säga till henne att jag inte ville att hon skulle hålla mig i handen när vi inledde träningen med en samling och ropade upp namnen. Likväl när hon efterhand hade synpunkter på olika övningar och ville att vi skulle göra vissa speciella övningar på en träning - men jag är en ledare för hela laget, sa jag, jag kan inte favorisera dig och göra bara det som du vill. Samtidigt som det ibland skar i pappahjärtat så var det viktigt för mig att markera de olika rollerna. Nu upplever jag att Lilla C förstår att jag inte bara är pappa, utan är en ledare för hela laget.

Men jag vet att det kommer andra tider längre fram. När barnen blir ca 12, 13 år och det är dags att börja med "aktiv coaching" som vi brukar kalla det för, dvs alla spelar inte lika mycket i de "viktiga" matcherna. Vi som tränare förväntas bedöma vilka som är de bästa och vilka som inte kommit lika långt i sin utveckling och som därmed får lite mindre speltid i samma matcher. Det är då som problemen börjar. Eller det måste inte vara så, ibland faller sig allt väldigt naturligt och okontroversiellt. Men långt ifrån alltid.

Det finns ett par saker som jag tycker är väldigt viktigt i samband med detta.

1) Erkänn för dig själv att du alltid är förälder först - och ledare i andra hand. Om du inte kan göra detta så har du antingen en väldigt skev relation till dina barn, eller så ljuger du. Självklart är man alltid förälder i första hand! Och erkänn därmed också att du ibland kanske inte agerar helt objektivt.

2) Erkänn detsamma för din omgivning. Och öppna dämed upp för en förståelse och en dialog kring dina dubbla roller. Alla förstår att man i första hand är förälder, men inse också att alla andra föräldrar också är just föräldrar i första hand och har sina egna intressen som de driver mer eller mindre ogenerat...

Samtidigt måste vi inse att vi föräldrar agerar väldigt olika. I många fall är det här inget problem alls. Ibland förs myten fram att vi föräldrar tvärtom är mycket tuffare mot våra egna ungar och gör allt annat än favoriserar dem. Själv tror jag att detta är just en myt, och att vi i de allra flesta fall är subjektiva föräldrar. Visst kan vi ibland ställa högre krav på våra egna barn än andras, men det är en helt annan sak.

För min egen del så erkänner jag numera alltid öppet att jag är förälder först, men brukar samtidigt säga att jag alltid försöker göra så rätt som möjligt. Det finns situationer där jag i efterhand har förstått att jag inte upplevts som objektiv. Ibland kan jag hålla med, och ibland inte. Det viktiga för mig är att jag inser att problematiken finns - och att jag gör så gott jag kan. Mer kan jag inte göra.

Oj, jag skulle nog kunna skriva en bok om alla situationer jag varit med om eller sett kring området föräldraskap och idrott, bara i Täby IS innebandy. Antalet anekdoter är nästan oändliga. Men tillbaks till min inledning - vi, liksom många andra föreninger, är helt beroende av ett starkt föräldraengagemang. Vi måste bara hantera det på ett bra sätt, och vara öppna med att det ibland också kan vara ett problem.


RSS 2.0