Fotbolls-VM 1974

1974 spelades fotbolls-VM i Västtyskland som det hette på den tiden. Det var det första VM som jag har minne ifrån och enda sedan dessa har jag betraktat fotbolls-VM som det bästa idrottsevenemang som finns, alla kategorier. Klart mer intressant än OS tycker jag fortfarande.

Förbundskapten var George "Åby" Eriksson och det var hans sista VM. Han skrev själv VM-låten, det du Lars Lagerbäck! Det är också ett av Sveriges bästa VM och vi fick officiellt placeringen 5:a. Vi inledde med två 0-0 matcher och vann sedan över Uruguay med 3-0 (ett av Edströms två mål) och gick vidare från första gruppen. På den tiden så skapades nya 4-lags grupper efter avancemanget från första gruppen och vi mötte då Västtyskland i en berömd match. Ni vet då när Ralf Edström fick iväg en grym volley i regnet. Tyvärr har jag inte hittat något klipp med de svenska kommentatorerna. Jag såg den TV-live och vi vara alla lika chockade eftersom Västtyskland var en av de stora favoriterna på hemmaplan. Vi förlorade sedan en avgörande match i gruppen mot Polen och Staffan Tapper missade en straff. Han kallades för Straffan, och andra liknande öknamn, i säkert 20 år efter den missen och den förföljer nog honom än i dag tror jag. Polen kom trea i VM och hade för övrigt ett fantastiskt lag och själv minns jag speciellt Grzegorz Lato och Deyna.

I Sverige spelade en av mina största idoler på den tiden, nämligen Bosse Larsson från Malmö FF. Han spelade alltid med en elegans och fräckhet och hade en gudomlig speluppfattning. Jag hängde på Malmö Stadion allt som oftast på den tiden och jag minns både straffmål, ofta en bredsidessmekning i "fel hörn", dvs målvaktens vänsta hörn, och hans beryktade hörnor som ibland gick direkt i mål. I samband med år 2000 så röstade man fram det bästa landslaget för millenniet och jag hävdar än i dag att man glömde bort en av de allra största. Bosse Larsson var inte ens med som alternativ på omröstningen. Jag är övertygad om att många gamla MFF fans betraktar honom som den störste genom tiderna, enbart förbisprungen på senare år av Zlatan.

Andra stjärnor som jag plockar direkt ur minnet var Staffan Tapper, Ove Grahn, Ove Kindvall, Ralf Edström, Roland Sandberg, Benno Magnusson, Ronny Hellström. Ja, vi hade ett riktigt bra landslag 1974.

Holland spelade en totalfotboll och var mycket sevärda. Inte minst Johan Cruyff som var en av de riktigt stora stjärnorna på den tiden. Långt senare när Stora N spelade fotboll här hemma i Täby så pratade tränarna om den s.k. Cruyff-finten. För er som inte vet hur den går till så kan ni få en stilstudie här. Men jag minns också Neeskens med sina grymma skott. Och Paul Breitner i Västtyskland med det yviga hårsvallet. Men allra värst var Der Kaiser själv, Franz Beckenbauer som ägde allt och alla som man skulle uttrycka det i dag. Skyttekung var Gerd Müller som också avgjorde VM-finalen mellan Västtyskland och Holland. Notera de tidstypiska frisyrerna och polisongerna. Det var tider det!

Själv var jag 11 år och gick i fjärde klass i Djupadalsskolan i sydvästra Malmö. Jag spelade fotboll dygnet runt, kändes det som, och jag var ibland först på skolgården på morgnarna. Upp till en timme innan, allt för att hinna spela maximalt med fotboll innan första lektionen. Eller så lekte jag, oftast själv, vid bollplanket utanför huset där vi bodde.

Jag spelade faktiskt innebandy också. Mina första upplevelser kommer från Djupadals fritidsgård där vi först spelade med träklubbor och små vita bollar, egentligen träningsbollar för golfspelare. Något senare kom det "riktiga" klubbor men vi spelade i många år med liten boll. Det spelades även lokala turneringar på fritidsgården och jag ställde upp med laget "Falkarna" och vi var ganska duktiga.

Om jag ska vara riktigt nostalgisk så kan jag också från 1974 minnas ABBA-vinsten med Waterloo, Björn Borgs genombrottsår när han vann i Franska Öppna för första gången, Ingemar Stenmarks första världscupsseger, och att jag själv extraknäckte på helgerna genom att sälja Kvällsposten. Det ni, dagens ungdomar!

Guuud vad gaggig jag börjar bli - härligt!

Kommentarer
Postat av: Jättestora U

Inte nog med att Du börjar bli gaggig, minnet sviktar också. Din försäljning av Kvällsposten på helgerna började inte förrän 1976 då Du på rekordtid lyckades halvera upplagan på det som tidigare var Malmös mest framgångsrika distrikt. Det var kanske för mycket fokus på fotbollen då också....

2009-01-12 @ 20:10:10
Postat av: Göran Svegeboe

Nej, nej du har helt fel. Jag hjälpte dig med ditt distrikt redan 1974. Jag minns nämligen tydligt att jag sålde dagen efter att ABBA vann! Ett eget distrikt fick jag först senare, det är helt rätt, och jag lyckades jobba upp timlönen en hel del.

2009-01-12 @ 22:15:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0